cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

14 december 2016 door Redactie

"Als je je leven riskeert, ben je toch nog geen held?"

Theologe en oud-verzetsstrijdster Hebe Kohlbrugge is deze week op 102-jarige leeftijd in haar slaap overleden. Ze zette tijdens de Tweede Wereldoorlog een illegale verbindingslijn op met Zwitserland. Kolhbrugge kreeg daar na de oorlog de Bronzen Leeuw voor en de Amerikaanse Medal of Freedom. Journalist Wilfred Hermans interviewde haar recent voor zijn boek 'Het laatste woord, levenslessen van grijze wijzen.' Lees het hier. "Corrie ten Boom? Corrie is Corrie. We waren erg verschillend en dachten ook erg verschillend."


“Ik wil u graag van dienst zijn,” zegt een krakende stem aan de telefoon, ”maar zoals u weet ben ik al honderdtwee. Ik ben nog helemaal bij en mijn geest is nog jong, maar mijn hersens zijn oud.” Een welwillend lachje. Gelukkig, want deze Hebe Kohlbrugge (1914) – Neerlands hoogst gedecoreerde verzetsheldin die nog leeft – staat eerder bekend als kordaat dan welwillend.
cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen