cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 december 2016 door Jeffrey Schipper

CU en SGP kritisch over meerouderschap en draagmoederschap

De fracties van ChristenUnie en SGP in de Tweede Kamer staan kritisch tegenover het mogelijk maken van meerouderschap, meeroudergezag en draagmoederschap.

Gisteren kreeg het kabinet het advies dat het wettelijk mogelijk moet worden dat een kind meer dan twee ouders heeft. Dat advies geeft de staatscommissie herijking ouderschap. De commissie onderzocht twee jaar lang hoe zaken in het familierecht kunnen worden aangepast aan de veranderende maatschappij. De SGP is zeer bezorgd dat de aandacht zozeer uitgaat naar het faciliteren van allerlei vormen van ouderschap, dat de belangen van kinderen ondersneeuwen. Steeds verder afwijken van de natuurlijke orde van een vader en een moeder, betekent een aanzienlijke belasting voor kinderen.

Kees van der Staaij: “Hoe meer ouders er zijn, hoe meer meningen en hoe meer kans op conflicten. Van chaos in familierelaties is het kind uiteindelijk de dupe. Elk kind is uiteindelijk het meest gebaat bij één vader en één moeder. Minder is verdrietig, meer is verwarrend. Als je kijkt naar het aantal relaties dat stukloopt, nieuwe relaties die daarna ontstaan en nieuwe onderhandelingen over het ouderschapsplan, dan is het zeer de vraag welke grote invloed dit heeft op het opgroeien van kinderen en de ontwikkeling van hun identiteit. Wij vinden dit écht niet in het belang van het kind. Er zijn op dit moment al erg veel familieconstructies mogelijk. Waarom moet deze wirwar nog groter worden?”

Ook de ChristenUnie is kritisch. "Kinderen zijn gebaat bij het opgroeien in een stabiele gezinssituatie," zegt Gert-Jan Segers. "De commissie kiest ervoor om uitzonderlijke situaties juridisch te regelen door ook meerouderschap toe te staan. Dit is een juridificering van uitzonderingen die ver af staat van de biologische werkelijkheid. Ieder kind wordt namelijk geboren uit één vader en één moeder, dat was zo, dat is zo en dat blijft zo."

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen