Dit artikel is nu opgeslagen in je
dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.
God
16 oktober 2014
door
Jeffrey Schipper
5 redenen voor een zondag over armoede en onrecht
Zondag 19 oktober vieren vele kerken in Nederland de Micha Zondag. Micha Zondag maakt deel uit van de internationale Micha Campagne, waarin kerken stelling nemen tegen onrecht dichtbij en veraf. De jaarlijks terugkerende zondag rondom ‘wereldarmoededag’ heeft dit jaar als thema ‘Heel de Schepping’. Dat klinkt veel omvattend: in de eerste plaats gaat het over herstel en de totaliteit van de schepping.. Niet alleen de natuur – van ijsbeer tot madeliefje – heeft heling nodig, maar ook de mens als deel van die schepping.
Waarom zou je Micha Zondag vieren? Vijf redenen:
1. De kerk is geroepen om recht te doen dichtbijDe kerk is geen ‘ver-van-mijn-bed-show’. Armoede en onrecht zijn er ook in onze samenleving en mensen die lijden onder onrecht wonen soms bij je om de hoek. Als kerk kijk je daar niet over-heen, je begint dicht bij huis. Daar start je. Je helpt iemand heel concreet in zijn of haar nood of je opent je mond voor mensen die lijden onder sociaal onrecht. Op een Micha Zondag wordt je in de kerk meer dan anders herinnerd aan, die lang niet altijd makkelijke, maar toch noodzakelijke roeping om goed en recht te doen dicht bij.
2. De kerk is geroepen om recht te doen ver wegDe roeping ver weg kun je niet wegstrepen tegen de taak die je hebt dicht bij, en omgekeerd. Het onrecht in heel de schepping wordt bijna elke dag op ons ‘geloofs-bordje’ gelegd. In het nieuws zien we de armoede, onderdrukking en het geweld dat mensen wordt aangedaan en dit schreeuwt om onze reactie. Recht doen is dan meer dan aandacht of geld geven, of het onrecht gedenken in gebed. Steun geven aan organisaties die politiek, juridisch of economisch beleid beïnvloeden, dat gericht is op beëindiging van onrecht, hoort daar ook bij. Op Micha Zondag beginnen we ook met recht doen dicht ver weg.
3. De kerk speelt een rol in de participatie samenlevingDe participerende rol van de burgers in de zorg voor anderen vraagt hernieuwd de aandacht van de kerk. Vooral omdat de herstructurering van de zorg gepaard gaat met bezuinigingen. Op Micha Zondag worden we eraan herinnerd om als gelovigen zowel de ontbrekende zorg te geven, als ook de (plaatselijke) overheid op te roepen adequaat hulp te (laten) bieden aan wie geen helper heeft in de participatiesamenleving.
4. Wij zijn onderdeel van het probleemAls je stelling neemt tegen onrecht, is het eerlijk tegenover God en mensen om je eigen rol in dat onrecht te zien. Want we veroorzaken met ons gedrag ook zelf armoede en onrecht. Zonder elkaar schuld aan te praten zijn we medeverantwoordelijke naasten. Dat is aan de orde bij aanschaf van kleding of een mobiele telefoon, alsook bij gebruik van voedsel dat de halve wereld is overgescheept, terwijl het om de hoek ook geteeld wordt. Hier vraagt onrecht bestrijden ook verandering van eigen koopgedrag, vaak niet het makkelijkste deel van deze roeping. Op Micha Zondag wordt dat een gemeentebreed probleem om het daarna samen aan te pakken.
5. Een zondag over armoede en onrecht is ook hoopvolJuist het evangelie bewaart je ervoor om ten onder te gaan aan de problematiek van sociaal onrecht. Op Micha Zondag komt aan de orde wat wij als gelovigen hebben te doen, maar niet minder wat God belooft te doen. We zien waar God nu al mee bezig is en waar wij in mogen participeren. Maar niet minder blikken we vooruit op het koninkrijk van God dat zegevierend komt en waar we door geloof deel van mogen uitmaken. Die hoop maakt ons actief en doet ons onszelf niet overschatten.
Rijn de Jonge, emeritus-predikant Christelijk Gereformeerde Kerk
Steun CIP.nl en ontvang een leuk cadeau
Deel dit artikel op: