cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 juni 2014 door Jeffrey Schipper

Interne kritiek op Israëlvisie CU en SGP

"Bij de Europese verkiezingen gaven ChristenUnie en SGP een heldere en herkenbare boodschap af: wij zijn vrienden van Israël. Maar deze vriendschap staat haaks op de kern van de christelijke politiek," schrijft Wouter Beekers, directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie, in het Nederlands Dagblad. Hij bekritiseert in een commentaar de pro-Israël-standpunten van de christelijke partijen.

Het valt Beekers op dat volksvertegenwoordigers van CU en SGP de verbondenheid met Israël "wel heel exclusief uitleggen". "De woordvoerders van ChristenUnie en SGP op dit thema maken zich over het algemeen een stuk drukker om de levens van Israëli’s dan om die van de Palestijnen. Zij zijn terecht geschokt wanneer er weer eens een Palestijnse raket neerkomt, maar ik zou ze weleens wat vaker willen horen wanneer Palestijnen slachtoffer worden van geweld. Want ook onder Palestijnen zijn slachtoffers. En geregeld betreft het onze broeders en zusters in de Heer."

SGP-leider Van der Staaij stelde donderdagmorgen in een reactie tegenover het Reformatorisch Dagblad dat zijn partij "heel bewust en duidelijk heeft gekozen voor een pro-Israël­profiel." De SGP besteedt juist veel aandacht aan Israël, "omdat dat perspectief zo onderbelicht blijft." Er is zo veel aandacht voor de Palestijnse zijde dat Van der Staaij "niet bezorgd" is dat die onvoldoende aan bod komt.

Lees hier het volledige commentaar in het Nederlands Dagblad.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen