cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 augustus 2013 door Anne Vader

Eerste SGP-vrouw stelt zich kandidaat: "Ik wil niet revolutionair zijn"

Lilian Janse uit Vlissingen wordt waarschijnlijk de eerste vrouw ooit die op de lijst van de SGP komt te staan. Ze stelt zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap voor de gemeenteraad in Vlissingen. Dit meldt het EO-programma De Vijfde Dag. Gisteravond zond het programma een portret van de 40-jarige Zeeuwse uit.

Revolutionair wil Lilian niet zijn, zegt ze tegenover CIP.nl. "Vlissingen heeft zes mannen benaderd. Niemand wilde. En omdat ik wist dat vrouwen nu ook politiek actief mogen zijn, heb ik me kandidaat gesteld. De principes van de partij blijven hetzelfde. Waarom zou ik ze dan niet uitdragen als de mannen niet willen?"

Niet op de barricaden
"Als ik het niet doe, zou er geen SGP-vertegenwoordiging zijn in Vlissingen. Wat is er meer waard: geen vrouw of geen christelijk-ethisch geluid in de raadszaal?" De Vlissingse SGP heeft op dit moment geen zetels in de gemeenteraad. De partij denkt nog na over een (horizontale) lijstverbinding met de ChristenUnie. Potentiële SGP-kiezers zijn er zeker in de Zeeuwse gemeente, denkt Lilian. "Er zijn veel jonge stemmers die het niet eens zijn met het vrouwenstandpunt en daarom niet op de SGP stemmen. Die mensen zou je kunnen overhalen."

Het lijsttrekkerschap is nog niet definitief. De ledenvergadering moet haar goedkeuring nog geven, maar het bestuur staat in ieder geval achter Lilian. "Vlissingen denkt op dit punt wat vrijer dan sommige andere gemeenten." Als tegenstanders massaal naar de stemming komen en voorstanders het laten afweten, zal Lilian zich daarbij neerleggen. "Dan houdt het op. Dan ga ik ook niet de barricaden op, maar leg me neer bij een democratisch genomen besluit. Overigens zou dat wel een blamage zijn."

Op handen gedragen
In de raadszaal zou Lilian haar stem graag willen laten horen in de discussie over de zondagsopenstelling van winkels. "Nu zijn het er twaalf, straks misschien 52. Een partij als de SP hoop ik dan een medestander te vinden."

Lilian wacht niet tot een ander 'schaap' over de dam is, ook al krijgt zij nu een mediastorm over zich heen. Ze blijft nuchter. En ze is ervan overtuigd dat een vrouw de politiek in mag volgens de Bijbel. "De SGP heeft Nederlandse koninginnen altijd op handen gedragen. Terwijl zij vele decennia in de regering zaten en wetten hebben ondertekend. 'Dat moet je anders zien', wordt er dan gezegd. Ik zou niet weten hoe." En dat een vrouw niet in de poort mag zitten, zoals staat in Spreuken 31? "Dat ging om vrouwelijke rechters", meent Lilian, zelf lid van de gereformeerde gemeente in Vlissingen. 

Het steekt haar wel dat de wijziging van het vrouwenstandpunt geforceerd is. "Persoonlijk vind ik dat zoiets van binnenuit moet komen. Maar dat is helaas niet zo." De landelijke SGP-fractie is inmiddels op de hoogte. Lilian heeft nog geen reactie van hen ontvangen. Een plaats in de Haagse Kamerfractie ambieert ze in ieder geval niet. "Het gaat mij om Vlissingen. Daar wilden de mannen niet. En ik houd van die stad."

Lees hier de reacties die CIP.nl verzamelde in de SGP-achterban: Veel verbazing over SGP-vrouw met lef


Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen