cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Yoga
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

08 augustus 2011 door Jeffrey Schipper

"Yoga lokt je weg van God"

"Enige tijd geleden ontmoette ik een vrouw die de derde inwijding in reiki had ondergaan," vertelt theoloog en predikant prof. dr. Mart-Jan Paul in EO Visie. "Zij was geen christen, maar oriënteerde zich wel op het christelijk geloof. De populaire geneesmethode reiki, presenteert zichzelf als het gebruik van een universele levenskracht. Iedereen kan die toepassen, ongeacht de eigen godsdienst."

"Toch is reiki niet zo neutraal," waarschuwt Paul. "Het is nodig dat behandelaars ingewijd worden door een boeddhistische leider. Daarbij worden religieuze spreuken gebruikt en spirituele gidsen opgeroepen. Zulke gidsen zijn eigenlijk demonen, die ook genezingen kunnen verrichten. Het is mogelijk dat je door een behandeling eerst een weldadig gevoel in je lichaam krijgt. Maar de praktijk leert dat mensen behoorlijk ziek kunnen worden van reiki, of psychisch en geestelijk schade oplopen."

Yoga
Ex-boeddhist Martin Kamphuis, auteur van Weg van Boeddha, ziet met lede ogen aan dat yoga - evenals reiki - steeds populairder wordt. "Oppervlakkig gezien gaat het om gymnastiek, ademhalingstechnieken en bepaalde lichaamshoudingen, maar yoga is niet zo neutraal en onschuldig als het lijkt," zegt hij. "Het streeft uiteindelijk een hindoeïstisch doel na, namelijk vereniging met de godheid Brahman. Het is nooit een louter lichamelijke zaak, maar heeft een spiritueel doel."

"Bepaalde lichaamshoudingen zijn in wezen aanbidding van hindoeïstische goden," vervolgt Kamphuis. "Daarom kun je yoga niet met christen-zijn combineren, want het eerste gebod, geen andere goden naast God eren, wordt overtreden. Yoga lokt je weg van God."

Volgende maand verschijnt het boek 'Genezing uit het Oosten? Alternatieve therapieën getoetst'. Daarin bespreekt drs. Ruud van der Ven de achtergronden van oosterse geneeswijzen vanuit bijbels perspectief.


Yoga
- Ex-heks waarschuwt voor de satanische gevaren van yoga
- Yoga en de Heilige Geest staan lijnrecht tegenover elkaar
- Yoga, kan dat eigenlijk wel als christen? Wilkin van de Kamp geeft antwoord
- Is het verkeerd om deel te nemen aan yoga?
- Pastor waarschuwt tegen yoga: "Het opent je leven voor demonische krachten"
Meer over Yoga »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen