GESPONSORD

Dagelijks leven
01 juli 2019 door Patrick SimonsYoga is ontzettend populair. Iedereen kent wel iemand die aan yoga doet. Ook onder christenen is het populair. Maar kan dat eigenlijk wel? Dat is de vraag die via New Faith Network aan Wilkin van de Kamp wordt gesteld.
"Iedereen kent wel iemand in zijn of haar naaste omgeving die aan yoga doet", begint Van de Kamp. "Moet je jezelf daar druk om maken? Als je echt kijkt naar wat yoga is, zijn er zes orthodoxe stromingen in het hindoeïsme. In deze religie zijn honderdduizend tot een miljoen verschillende goden. Yoga speelt in het hindoeïsme een heel belangrijke rol. Laat ik er meteen bij zeggen: yoga zoals we dat kennen in Nederland en zoals wij doen om te ontspannen, zou je mogelijk los kunnen koppelen van dat hindoeïsme."
Toch is het volgens Van de Kamp belangrijk om te weten wat de achtergrond is. "Yoga is verwant aan het woordje 'juk' en het betekent ook 'onder één God komen'. Dan krijgt yoga opeens een heel andere gevoelswaarde. Als ik aan yoga doe, is het eigenlijk de bedoeling dat ik onder één juk kom met een god. In yogastromingen geloven ze dat je door meditatie oefeningen te doen, contact krijgt met het goddelijke in jezelf. Uiteindelijk word je door allerlei stappen één met het universum, de kosmos."
"In Nederland kennen we hatha-yoga. Dat is de vernederlandste, verwesterste vorm van yoga. Ademhalingstechnieken doen, lichaamshoudingen aannemen. Dan zou je kunnen zeggen dat het onschuldig is. Tegelijkertijd zeg ik: de bedoeling van yoga is altijd om van het één naar het ander te gaan. Om uiteindelijk wel in de oosterse filosofie van het hindoeïsme terecht te komen. Ik heb christenen gezien die door het beoefenen van yoga ook daadwerkelijk in het hindoeïsme terechtgekomen zijn. Ik ben heel nuchter maar tegelijkertijd zeg ik ook: 'Kijk wel uit!'"
Je voornaam
Je e-mailadres
Je voornaam
Je e-mailadres