cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
wilkin
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

01 juli 2019 door Patrick Simons

Yoga, kan dat eigenlijk wel als christen? Wilkin van de Kamp geeft antwoord

Yoga is ontzettend populair. Iedereen kent wel iemand die aan yoga doet. Ook onder christenen is het populair. Maar kan dat eigenlijk wel? Dat is de vraag die via New Faith Network aan Wilkin van de Kamp wordt gesteld.

"Iedereen kent wel iemand in zijn of haar naaste omgeving die aan yoga doet", begint Van de Kamp. "Moet je jezelf daar druk om maken? Als je echt kijkt naar wat yoga is, zijn er zes orthodoxe stromingen in het hindoeïsme. In deze religie zijn honderdduizend tot een miljoen verschillende goden. Yoga speelt in het hindoeïsme een heel belangrijke rol. Laat ik er meteen bij zeggen: yoga zoals we dat kennen in Nederland en zoals wij doen om te ontspannen, zou je mogelijk los kunnen koppelen van dat hindoeïsme."

Toch is het volgens Van de Kamp belangrijk om te weten wat de achtergrond is. "Yoga is verwant aan het woordje 'juk' en het betekent ook 'onder één God komen'. Dan krijgt yoga opeens een heel andere gevoelswaarde. Als ik aan yoga doe, is het eigenlijk de bedoeling dat ik onder één juk kom met een god. In yogastromingen geloven ze dat je door meditatie oefeningen te doen, contact krijgt met het goddelijke in jezelf. Uiteindelijk word je door allerlei stappen één met het universum, de kosmos."

"In Nederland kennen we hatha-yoga. Dat is de vernederlandste, verwesterste vorm van yoga. Ademhalingstechnieken doen, lichaamshoudingen aannemen. Dan zou je kunnen zeggen dat het onschuldig is. Tegelijkertijd zeg ik: de bedoeling van yoga is altijd om van het één naar het ander te gaan. Om uiteindelijk wel in de oosterse filosofie van het hindoeïsme terecht te komen. Ik heb christenen gezien die door het beoefenen van yoga ook daadwerkelijk in het hindoeïsme terechtgekomen zijn. Ik ben heel nuchter maar tegelijkertijd zeg ik ook: 'Kijk wel uit!'"


Yoga
- Ex-heks waarschuwt voor de satanische gevaren van yoga
- Yoga en de Heilige Geest staan lijnrecht tegenover elkaar
- Is het verkeerd om deel te nemen aan yoga?
- "Yoga lokt je weg van God"
- Pastor waarschuwt tegen yoga: "Het opent je leven voor demonische krachten"
Meer over Yoga »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Kijk wel uit!

Waarom zou ik me met iets bezig houden waardoor de mogelijkheid bestaat in een religie terecht te komen?

In deze tijd van steeds meer wereldse invloeden in de kerk, lijkt het me beter om dicht bij Jezus te blijven. Daarom lijkt me "uitkijken" wat zwak uitgedrukt.