Mensenrechtenorganisatie bezorgd om Syrische christenen: “Christendom dreigt te verdwijnen”

De christelijke mensenrechtenorganisatie Christian Solidarity International (CSI) maakt zich zorgen over de toekomst van christenen in Syrië. Dat schrijft CBN News. Tegelijkertijd is men voorzichtig positief over de recente belofte van president Donald Trump om de economische sancties tegen Syrië te versoepelen.
Joel Veldkamp, hoofd internationale communicatie van CSI, sprak hierover met CBN News. Hij zei: “De impact van de sancties is echt verwoestend geweest.” Sinds 2011 heeft de VS, samen met bondgenoten, economische sancties opgelegd aan Syrië, met als doel het regime van voormalig president Assad onder druk te zetten. Maar volgens Veldkamp leden vooral gewone burgers hieronder. “Vandaag leeft meer dan 90 procent van de Syriërs in armoede. Meer dan een half miljoen kinderen zijn ondervoed.”
Hoewel CSI het opheffen van de sancties steunt, waarschuwt Veldkamp dat het nieuwe regime in Syrië allesbehalve een verbetering is. “De vorige dictatuur is vervangen door een door Al-Qaeda geleid regime", zegt hij. De nieuwe machthebber, Ahmed al-Sharaa, stond eerder bekend als Abu Mohammad al-Jolani, de oprichter van Al-Qaeda in Syrië.
Veldkamp noemt het “onvoorstelbaar” dat Trump met deze leider in het openbaar de hand schudde. “We zien nu al massamoorden op religieuze minderheden", waarschuwt hij. “Duizenden Alawieten zijn omgekomen, de Druzen worden aangevallen, en veel christenen vragen zich af: zijn wij de volgende?”
Volgens CSI hebben Syrische christenen al lange tijd gezegd dat het opheffen van de sancties noodzakelijk is om te overleven. Maar Veldkamp benadrukt: “Zelfs als de sancties verdwijnen, moet de VS nu nadenken over wat ze kunnen doen om te voorkomen dat het christendom uit Syrië wordt gewist.”
Hij trekt een sombere vergelijking: “We zijn in gevaar om de diversiteit in Syrië te verliezen. We kunnen op het punt staan om 2.000 jaar christelijke geschiedenis kwijt te raken.”
Veldkamp sluit af met een duidelijke oproep aan de internationale gemeenschap: “Christenen in Syrië gaan geen tweederangsburgers worden, onder shariawetgeving en zonder ruimte om hun geloof te tonen. Als dat gebeurt, zullen ze allemaal vertrekken.”
Praatmee