Christelijke partijen stellen Kamervragen over oplaaiend geweld Nigeria

SGP en ChristenUnie gaan schriftelijke Kamervragen stellen over het wederom oplaaiende geweld tegen christenen in Nigeria. Dat maken beide partijen bekend via sociale media. Directe aanleiding zijn islamitische aanvallen op christelijke dorpen in het land waarbij afgelopen weken tientallen mensen om het leven kwamen.
Het gaat om aanvallen van islamitische Fulani-herders. Volgens Open Doors vielen zij eind maart minstens zeven christelijke gemeenschappen aan. Daarbij zouden zeker zeventig mensen om het leven zijn gekomen waaronder vrouwen en kinderen. Ook werden huizen en gebouwen in de brand gestoken waardoor duizenden anderen ontheemd raakten en moesten vluchten. Afgelopen weekend volgde opnieuw een explosie van geweld waarbij tientallen christenen werden vermoord en honderden op de vlucht sloegen.
‘Terwijl velen, waaronder ik, afgelopen zondag vredig Palmzondag konden vieren, zijn in Centraal-Nigeria bijna vijftig christenen vermoord door islamitische Fulani-militanten’, reageert CU-Kamerlid Don Ceder. ‘Wat een verschrikking. En opnieuw heerst de stilte. Ik stel Kamervragen.’ SGP-fractievoorzitter Chris Stoffer spreekt over vreselijk nieuws: ‘Er moet meer aandacht komen voor de aanhoudende moordpartijen en aanvallen op christenen wereldwijd. Samen met de ChristenUnie stellen we schriftelijke Kamervragen.’
De christelijke partijen stelden in het verleden vaker Kamervragen over de situatie van christenen in Nigeria. In 2024 stelde demissionaire minister Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken nog dat het extreme geweld in Nigeria vooral het gevolg is van klimaatverandering, de hoge bevolkingsgroei en economische achteruitgang. Ze weigerde in haar beantwoording op Kamervragen van de SGP te erkennen dat islamitisch terreur rond kerst 2023 doelgerichte aanvallen op christenen betrof. Destijds kwamen bij doelgerichte aanvallen op christelijke dorpen in Nigeria zeker 200 mensen om het leven. De demissionaire minister ontweek in haar beantwoording de vraag of er sprake was van doelgericht geweld richting christenen.
Praatmee