India: zes christelijke families verdreven uit hun dorp vanwege geloof in Jezus

Zes christelijke families zijn op 12 april verdreven uit hun dorp in de Indiase deelstaat Chhattisgarh omdat zij weigeren hun geloof in Jezus Christus af te zweren. Ze leven nu zonder onderdak, voedsel of water in de nabijgelegen bossen. Dat schrijft International Christian Concern.
Inwoners van het dorp, gelegen in het district Sukma, hebben de families uit hun huizen gezet. Hun bezittingen werden op een tractor geladen, het dorp uit gereden en in het bos gegooid. De reden? Ze bleven trouw aan hun christelijke geloof.
“We blijven Jezus volgen, wat er ook gebeurt”
De families bekeerden zich zo’n zeven jaar geleden tot het christelijk geloof. Jarenlang leefden ze zonder problemen, maar onlangs begon de vervolging. Op 12 april werd een speciale dorpsraad – een zogenoemde Gram Sabha – georganiseerd, waar ongeveer 400 mensen uit verschillende dorpen bijeenkwamen. De dorpsraad, geleid door de gekozen dorpsoudste (Sarpanch), riep op tot uitzetting van de bekeerde christenen, omdat bekering volgens hen ingaat tegen de traditie van het dorp.
Van de dertien christelijke families verklaarden zes families standvastig dat zij hun geloof in Jezus niet zouden opgeven – zelfs niet onder druk. De overige zeven families gaven aan terug te keren naar het hindoeïsme.
Als straf voor hun trouw aan Christus werden de zes families door de dorpsraad unaniem uit de gemeenschap gezet. Dorpsbewoners trokken vervolgens naar hun huizen, gooiden hen op straat en verwijderden al hun spullen. Ze proberen nu te overleven in de bossen. “Wij zullen Christus blijven volgen, zelfs als we alles verliezen", vertelt een van de vaders, terwijl hij zijn kinderen beschermde onder een geïmproviseerd zeil in het bos.
Gebrek aan bescherming en politieke verdeeldheid
Lokale christelijke leiders maken zich grote zorgen. “Deze mensen zijn onschuldige gelovigen die hun leven in de handen van Jezus hebben gelegd. Dat is geen misdaad,” aldus een lokale voorganger, die om veiligheidsredenen anoniem wil blijven.
In Chhattisgarh zijn spanningen rondom religieuze bekeringen toegenomen. De regerende Bharatiya Janata Party (BJP), een hindoe-nationalistische partij, en de oppositiepartij Indian National Congress beschuldigen elkaar ervan illegale bekeringen te stimuleren. Tot nu toe is er geen bewijs geleverd voor deze aantijgingen. Zulke beschuldigingen hebben in het verleden geleid tot aanvallen op christenen door extremistische hindoe-groepen.
Gebed en steun gevraagd
Christenen wereldwijd worden opgeroepen te bidden voor deze families en andere vervolgde broeders en zusters in India. Open Doors en andere organisaties waarschuwen al langer voor toenemende druk op gelovigen in afgelegen gebieden van India.
Praatmee