Hoe nu verder in CGK? Prof. dr. Selderhuis wijst op twee oplossingen

Sommige christelijke gereformeerde kerken houden zich niet aan de synodebesluiten. Volgens prof. dr. Herman Selderhuis zou het principieel zijn dat deze kerken, die vrouwelijke ambtsdragers hebben bevestigd, hun besluiten terugdraaien. De hoogleraar kerkgeschiedenis en kerkrecht aan de Theologische Universiteit Apeldoorn erkent dat dit niet realistisch is. 'Simpelweg blijven er dan twee mogelijkheden over', zo schrijft hij in het Reformatorisch Dagblad.
De generale synode van de CGK heeft in april 2022 (opnieuw) besloten om geen ruimte te geven aan vrouwelijke ambtsdragers binnen de kerk. Desondanks hebben tientallen kerken vrouwelijke ambtsdragers bevestigd. Dit is tegen het zere been van CGK’ers die de synodebesluiten willen handhaven. Het kerkverband bevindt zich in een impasse. Vanwege de interne verdeeldheid zijn sommige classes (regionale kerkvergaderingen) afgeschaald.
Hoe nu verder? De eerste optie is volgens Selderhuis een kerkmodel waarin ruimte is voor vrouwelijke ambtsdragers, zonder dat dit problemen oplevert voor gemeenten die vasthouden aan de bestaande afspraken. Binnen het gereformeerd kerkrecht is daar voldoende speelruimte voor, zolang het past binnen de gezamenlijke geloofsgrondslag.
De tweede optie is dat kerken die zich niet kunnen vinden in het CGK-beleid, maar wel gereformeerd willen blijven, zich aansluiten bij de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK). Deze kerken staan theologisch dichtbij elkaar en werken al langer samen. Zo'n stap hoeft dus geen breuk te zijn, maar kan gezien worden als een herordening, zo stelt de hoogleraar. Selderhuis benoemt dit niet om van 'lastige kerken af te zijn', maar zodat kerken zich weer kunnen richten op hun oorspronkelijke opdracht.
De generale synode van de CGK werd vrijdag 29 maart voorlopig gesloten, nadat een voorstel voor een zogeheten A- en B-model onvoldoende steun kreeg. In dit model zouden de kerken worden verdeeld in twee afdelingen onder één koepel: een afdeling die zich strikt houdt aan de kerkorde, en een afdeling met ruimte voor plaatselijke afwijkingen. Het voorstel miste de vereiste 80 procent steun, waardoor het werd verworpen.
De vergadering wordt alleen heropend in juni als aan één van de twee voorwaarden is voldaan: er moeten dossiers zijn waarvoor dringend besluiten nodig zijn (1), en kerken die zijn afgeweken van eerdere besluiten moeten in groten getale aangeven zich daar opnieuw aan te willen houden (2).
Praatmee