Vorig jaar opnieuw meer abortussen in Duitsland

In 2024 zijn in Duitsland 106.000 zwangerschappen afgebroken. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis. Het aantal ligt iets hoger dan in 2023, met een stijging van 0,2 procent.
Vergeleken met tien jaar geleden is de stijging van abortussen zelfs 6,8 procent. In de jaren tussen 2014 en 2020 schommelde het aantal abortussen tussen de 99.000 en 101.000. In 2021 werd het laagste aantal ooit gemeten: 95.000. Waarschijnlijk speelde de coronapandemie daarbij een rol. In de jaren ā90 lag het aantal veel hoger: boven de 130.000 per jaar.
Meer oudere vrouwen kiezen voor abortus
Opvallend is de verschuiving in leeftijden. De meeste abortussen (69 procent) werden uitgevoerd bij vrouwen tussen de 18 en 34 jaar. Toch neemt het aantal onder jongere vrouwen juist af. In de leeftijdsgroep 15 tot 17 jaar daalde het aantal abortussen met 13 procent, en bij vrouwen van 20 tot 24 jaar met 8 procent.
Tegelijk is er sprake van een sterke toename bij oudere vrouwen. In de groep 35 tot 39 jaar steeg het aantal abortussen met 31 procent, en bij vrouwen van 40 tot 44 jaar met 23 procent.
Vroege afbreking en weinig medische noodzaak
Verreweg de meeste abortussen (79 procent) vonden plaats in de eerste acht weken van de zwangerschap. Slechts 4 procent van de abortussen vond plaats vanwege medische redenen of een zedendelict, zoals verkrachting. In 96 procent van de gevallen ging het om een zogenaamde 'Beratungsregelung' ā waarbij de vrouw eerst een verplicht gesprek voert, maar geen sprake is van een extreme noodsituatie.
Kritiek van christelijke en pro-life organisaties
Jaarlijks demonstreren pro-life bewegingen in Duitsland tegen abortus. Zij wijzen op de waardigheid van ongeboren leven Ć©n op de kwetsbaarheid van zieke mensen.
'Elk mens heeft waarde, vanaf het allereerste begin', benadrukken christelijke organisaties. 'Dat een groot deel van de abortussen wordt uitgevoerd zonder medische noodzaak, laat zien dat onze samenleving het leven steeds minder beschermt.'
Ook in andere Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Spanje, is een stijging van het aantal abortussen zichtbaar na de coronapandemie.
Christelijke leiders roepen op tot gebed en inzet voor moeders in nood. 'Als kerken mogen we hen niet alleen laten staan. We moeten bidden, helpen en blijven getuigen van de waarde van elk leven.'
Praatmee