Aantal brandstichtingen bij Franse kerken gestegen
![Notre Dame notre dame](https://images.cvandaag.nl/artikel-foto/4c9ceadabae2f21712adc58c1b2924df/notre-dame.jpg)
In 2024 is het aantal brandstichtingen en pogingen daartoe bij christelijke kerken in Frankrijk met meer dan 30 procent gestegen. Dit blijkt uit een rapport van de Franse territoriale inlichtingendienst, ingezien door radiozender Europe 1. Tegelijkertijd daalde het totaal aantal anti-christelijke incidenten met 10 procent. Dat meldt Morning Star News.
Meer branden, minder aanvallen
De Franse politie registreerde in 2024 in totaal 770 anti-christelijke incidenten, een daling ten opzichte van 853 in 2023. Toch is er reden tot zorg: er vonden bijna 50 brandstichtingen of pogingen daartoe plaats in christelijke gebedshuizen, een forse stijging vergeleken met de 38 gevallen in 2023.
Een groot deel van deze stijging wordt toegeschreven aan de onlusten in Nieuw-Caledonië, een Franse eilandengroep in de Stille Oceaan. Tijdens de rellen in 2024 werden daar meerdere kerken in brand gestoken. In Frankrijk zelf waren de zwaarst getroffen kerken de katholieke kerk Saint-Omer, waar het dak en de toren in vlammen opgingen, en de kerk Saint-Hilaire-le-Grand in Poitiers, waar op twee plaatsen tegelijk brand werd gesticht.
“Kerken steeds vaker doelwit”
Naast brandstichtingen zijn ook diefstallen uit gebedshuizen toegenomen. In 2024 werden 288 gevallen van diefstal geregistreerd, tegenover 270 in 2023. Dit is een stijging van 7 procent. Dat betekent gemiddeld vijf diefstallen per week in christelijke gebedshuizen. Vooral de regio’s Nouvelle-Aquitaine, Île-de-France, Grand Est, Auvergne-Rhône-Alpes en Occitanie werden getroffen.
Joodse gemeenschap meest getroffen
Hoewel het aantal anti-christelijke incidenten zorgwekkend blijft, zijn christenen niet de meest getroffen geloofsgroep in Frankrijk. De Joodse gemeenschap is het vaakst doelwit van religieuze agressie. Sinds 2023 is 62 procent van de geregistreerde anti-religieuze incidenten gericht tegen Joden, terwijl 31 procent christenen treft en 7 procent moslims.
Deze cijfers onderstrepen de toenemende spanningen rond religieuze gemeenschappen in Frankrijk. Christelijke leiders roepen op tot meer bescherming van kerken en een krachtig optreden tegen religieuze haat. “Een kerk is een plaats van gebed en vrede. Het is onacceptabel dat ze steeds vaker doelwit worden", aldus een woordvoerder van de Franse katholieke kerk.
Praatmee