CGK-theoloog: "Dwaas dat bezwaarschriften niet inhoudelijk zijn behandeld"
"In een middag zijn bezwaarschriften tegen 'vrouw en ambt' afgevinkt. Dat kan gewoon niet." Dit stelt emeritus hoogleraar prof. dr. G. C. den Hertog (foto). In gesprek met het Nederlands Dagblad maakt de theoloog duidelijk dat hij met verbijstering vorige week keek naar de tweede zittingsweek van de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK).
Tijdens de generale synode van de CGK in 2022 is besloten dat alleen mannen mogen dienen in de ambten van predikant, ouderling en diaken. Dit besluit werd genomen op basis van de overtuiging dat de Bijbel een ambtelijke rol voor vrouwen niet toestaat. Daarnaast werd uitgesproken dat gemeenten die hiervan afwijken en toch vrouwen in een ambt bevestigen, zich niet aan de kerkelijke orde houden en daarop aangesproken moeten worden. Het synodebesluit had dus niet alleen een theologische basis, maar was ook gericht op kerkelijke handhaving.
Het besluit leidde tot grote beroering binnen de CGK. Verschillende gemeenten en kerkleden vonden het besluit te ver gaan, met name de sancties richting kerken die vrouwen in het ambt toelaten. Als gevolg daarvan werden tientallen revisieverzoeken (bezwaarschriften) ingediend. In totaal zijn vijftig revisieverzoeken in behandeling genomen. Niet alleen binnen het 'progressieve' deel van het kerkverband heerst er onvrede. Het feit dat dertig CGK-gemeenten vrouwelijke ambtsdragers hebben bevestigd, zorgt voor frustratie bij CGK’ers die de synodebesluiten willen handhaven.
Wil je verder lezen?
Als lid krijg je onbeperkt toegang tot cvandaag.nl
Praatmee