Christelijke leiders Syriƫ in onzekerheid na ontmoeting met nieuwe leider
Christelijke leiders in Syriƫ blijven in onzekerheid na een ontmoeting met de nieuwe leider van het land, Ahmad al-Sharaa, ook bekend als Abu Mohammed Al Jolani. Tijdens een bijeenkomst in het Volkspaleis in de hoofdstad, vorige week, werden geen duidelijke toezeggingen gedaan, wat spanning veroorzaakt in de christelijke gemeenschap. Dat schrijft Christian Post.
Zorg om positie christenen
De ontmoeting, waarin vertegenwoordigers van verschillende kerken aanwezig waren, waaronder franciscanen en jezuĆÆeten, draaide om de toekomst van christenen in een veranderend politiek landschap. Onderwerpen zoals de Syrische grondwet, democratie en gelijkheid stonden centraal.
Pater Rami Elias sprak zijn zorgen uit over de onduidelijkheid na de bijeenkomst. āHet is dubbelzinnig ā we kunnen zijn ware bedoelingen niet doorgronden", zei hij over Al Sharaa. Ondanks diens belofte dat de belangen van christenen niet genegeerd zullen worden, blijft er spanning. Elias moedigt de kerkleiders aan om eigen aanbevelingen op te stellen voor de nieuwe grondwet, waarbij hij benadrukt dat mogelijke wijzigingen in de grondwet van 1950 een brede steun kunnen vinden.
Verdeeldheid en angst onder minderheden
De ontmoeting vond plaats terwijl er sprake is van toenemende angst onder minderheden in SyriĆ«. De overname door een coalitie geleid door de islamistische groep Hayat Tahrir Al-Sham (HTS) is voor christenen zorgelijk. Zo waren er recent protesten van christenen nadat een kerstboom werd verbrand door vermoedelijk jihadistische daders. āOnze situatie zal niet slechter zijn dan voorheen", zegt Elias, maar hij erkent dat er sprake is van onrust.
Ook andere minderheden, zoals de Alawieten, voelen zich bedreigd. Na een aanval op een van hun heiligdommen gingen duizenden de straat op. Een lokale HTS-functionaris veroordeelde de aanvallen, maar activisten betwijfelen of de nieuwe regering de minderheden voldoende kan beschermen.
Internationale aandacht
Buitenlandse overheden volgen de ontwikkelingen in Syriƫ op de voet. De Amerikaanse gezant Daniel Rubinstein bezocht de hoofdstad en sprak met minister van Buitenlandse Zaken Asaad Hassan al-Shibani over meldingen van geweld tegen minderheden. Rubinstein drong aan op uitleg over videobeelden die misbruik en moorden tonen, maar Al-Shibani ontkende dat de regering hierbij betrokken was.
Ondertussen probeert Al-Sharaa, die eerder de leiding had over Jabhat al-Nusra en later HTS oprichtte, de basis van zijn bestuur te verbreden. Zo voerde hij gesprekken met Koerdische vertegenwoordigers van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een groep die doorgaans op gespannen voet staat met islamistische facties.
Oproep tot gebed en eenheid
Christelijke leiders roepen hun gemeenschap op om te blijven bidden en de eenheid te bewaren. āDit is een tijd van beproeving, maar we mogen onze hoop niet verliezen", zei een van de aanwezige geestelijken. Met de onrust en onzekerheid in SyriĆ« blijft het lot van christenen in het land aan een zijden draad hangen.
Praatmee