Britse christenen waarschuwen tegen nieuw wetsvoorstel dat euthanasie moet legaliseren
Christelijke leiders uit Engeland maken zich grote zorgen over een wetsvoorstel dat euthanasie moet legaliseren. Dat meldt Christian Today. Daarom ondertekenden 29 christelijke leiders, waaronder de bisschop van Londen en de kardinaal-aartsbisschop van Westminster, een gezamenlijke verklaring waarin zij Britse parlementariërs oproepen het wetsvoorstel af te wijzen.
Het wetsvoorstel van politica Kim Leadbeater, genaamd Terminally Ill Adults (End of Life) Bill, wordt op vrijdag in het parlement besproken en roept op tot de legalisering van euthanasie onder strikte voorwaarden. Volgens Leadbeater zouden de ‘strengste veiligheidsmaatregelen ter wereld’ voorkomen dat het misbruikt wordt. De aanvraag voor euthanasie moet worden goedgekeurd door twee artsen en een rechter.
Critici van het wetsvoorstel betwijfelen de effectiviteit van de beloofde waarborgen. In een open brief, gepubliceerd in The Observer, waarschuwen 29 geloofsleiders dat een ‘recht om te sterven’ kan veranderen in een ‘plicht om te sterven’ voor kwetsbare mensen. Zij pleiten voor meer investeringen in palliatieve zorg, die zij als ‘zorgwekkend ondergefinancierd’ beschrijven.
‘We maken ons grote zorgen over de impact van dit wetsvoorstel op de meest kwetsbaren’, schrijven de geloofsleiders. ‘Het opent de mogelijkheid tot levensbedreigend misbruik en dwang.’
De brief is ondertekend door prominente leiders zoals de bisschop van Londen, Dame Sarah Mullally, kardinaal Vincent Nichols, de koptisch-orthodoxe aartsbisschop van Londen, Angaelos, en de leider van de Evangelische Alliantie, Gavin Calver.
Naast de geloofsleiders hebben 73 academische experts uit de gezondheidszorg, palliatieve zorg en het juridische systeem een aparte brief ondertekend. Zij wijzen op het risico van dwang en misbruik, vooral voor ouderen. ‘In Engeland en Wales zijn er jaarlijks 400.000 gevallen van huiselijk geweld tegen ouderen. Het ontkennen van dwang is de realiteit negeren’, schrijven zij.
De academici stellen dat Leadbeaters wetsvoorstel te ingewikkeld is voor een eenvoudige parlementaire behandeling. Ze vrezen dat rechters niet voldoende tijd of middelen hebben om complexe mentale en juridische kwesties volledig te onderzoeken. De geloofsleiders benadrukken dat hun roeping hen oproept om zorg en begeleiding te bieden aan stervenden en hun families. ‘We bidden met families, voor en na de dood. Het is vanuit deze roeping dat we schrijven’, stellen zij.
Praatmee