Egyptisch fort ontdekt met mogelijke link naar Bijbelverhaal uit Exodus
Archeologen hebben een fort ontdekt dat vermoedelijk stamt uit de tijd van farao Ramesses II, een heerser die vaak in verband wordt gebracht met het Bijbelse verhaal van de Exodus, waarin de Israƫlieten in slavernij leefden in Egypte. Dat meldt Christian Daily International.
De ontdekking werd bevestigd door het Egyptische Ministerie van Toerisme en Oudheden en vond plaats ten noordwesten van de Nijldelta, ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Alexandriƫ. Volgens Biblical Archaeology betreft het een fort uit de periode van Ramesses II (1279 - 1213 v.Chr.), ook wel bekend als Ramesses de Grote.
Het fort blijkt een militaire basis te zijn geweest met opslagplaatsen voor wapens en voedsel. "De wapens die we hebben gevonden, laten zien dat deze plaats goed bewapend was en mogelijk zelfs ter plekke wapens kon produceren", aldus professor Peter Brand van de Universiteit van Memphis. Onder de vondsten zijn sieraden, bronzen ringen en scarabee-afdrukken, evenals twee kalkstenen blokken met de naam van Ramesses II in hiƫrogliefen en de naam van een ambtenaar genaamd Bay.
Een van de meest opvallende ontdekkingen is een bronzen zwaard in een kleine kamer, met het cartouche (inscriptie) van Ramesses II. Dit zwaard werd vermoedelijk gebruikt door een hoge officier en was bedoeld voor gevechten.
Bijbelse verwijzingen, zoals in Exodus 1:11, spreken over de stad "Rameses" als een van de opslagplaatsen van de farao. Ook in Genesis 47:11 wordt Rameses genoemd als het gebied waar Jozef zijn familie vestigde.
Er blijft echter discussie over welke farao in het Exodus-verhaal voorkomt. Hoewel Ramesses II vaak wordt genoemd, wijst de Bijbelse chronologie volgens sommige deskundigen eerder naar een eerdere farao, zoals Amenhotep II. "De tekst wijst duidelijk op een gebeurtenis in de 15e eeuw voor Christus, tijdens de Thutmosidische dynastie", zegt Christopher Eames in een artikel over de farao van de Exodus. Hij suggereert dat Amenhotep II beter past bij het Bijbelse verhaal.
Wat de exacte identiteit van de farao ook is, deze ontdekking werpt nieuw licht op een tijdperk dat van groot belang is voor zowel de geschiedenis als de Bijbelse verhalen.
Praatmee