Trump is populairder dan Harris onder Amerikaanse pastors maar velen twijfelen nog
Uit een recente peiling blijkt dat twee keer zoveel protestantse voorgangers in de Verenigde Staten van plan zijn om voormalig president Donald Trump te steunen in de komende verkiezingen dan vicepresident Kamala Harris. Veel pastors blijven echter terughoudend in het uiten van hun stemvoorkeur en lijken te twijfelen. Dat blijkt uit een peiling van Lifeway Research.
Aan de peilingen deden ruim duizend protestantse voorgangers mee. Zij kregen in de maand augustus vragen voorgelegd over de komende verkiezingen in de Verenigde Staten. Van de ondervraagde pastors gaf 50 procent aan Trump te steunen, terwijl 24 procent van plan is om te stemmen op Harris. Opvallend is dat een groot deel van de predikanten (23 procent) nog twijfelt over hun keuze.
Scott McConnell, directeur van Lifeway Research, licht toe: “We vragen predikanten vaak naar hun mening over maatschappelijke ontwikkelingen. Ze delen deze meestal graag. Maar we zien nu een groeiend aantal voorgangers dat zich niet wil uitspreken over hun stemkeuze. Dat laat zien hoe gevoelig en verdeeld de politiek binnen sommige kerken is geworden.”
In de peiling identificeerde 50 procent van de pastors zichzelf als Republikein, 25 procent als onafhankelijk en 18 procent als Democraat. McConnell merkt op: “De politieke voorkeur van predikanten is de beste voorspeller voor hun stemgedrag. Hoewel kerkgenootschappen vaak een politieke richting opgaan, staan predikanten voor de uitdaging om samen te werken met collega's die hun politieke standpunten niet delen. Dit geldt ook voor hun eigen gemeenten.”
Onder de verschillende denominaties bleek dat voorgangers binnen pinksterkerken de sterkste steun voor Trump toonden (65 procent), gevolgd door baptisten (64 procent).
Belangrijkste eigenschappen
Naast de vraag naar hun favoriete kandidaat, vroeg het onderzoek ook naar de belangrijkste eigenschappen van een presidentskandidaat. De overgrote meerderheid van de pastors (85 procent) noemde het "vermogen om de nationale veiligheid te waarborgen" als een essentiële eigenschap. Ook de "bescherming van religieuze vrijheid" (84 procent), het "buitenlands beleid" (83 procent) en de "verbetering van de economie" (83 procent) werden als belangrijke criteria genoemd. Andere belangrijke punten waren het standpunt van de kandidaat over immigratie (81 procent) en abortus (80 procent).
Op de vraag wat voor hen de belangrijkste factor is bij het maken van een keuze, gaf een meerderheid (24 procent) aan dat de "persoonlijke integriteit" van de kandidaat doorslaggevend is. Ook de standpunten over abortus (18 procent), religieuze vrijheid (16 procent) en economische verbetering (12 procent) werden vaak genoemd.
"Predikanten zijn geen kiezers die zich op één enkel thema richten", benadrukt McConnell. “Ze hechten veel belang aan de standpunten van de kandidaten over meerdere kwesties. Achter al deze eigenschappen schuilen morele overwegingen, en predikanten hebben verschillende prioriteiten.”
De resultaten van deze peiling komen grotendeels overeen met die van eerdere onderzoeken van Lifeway Research. Zo bleek in 2020 dat 53 procent van de predikanten Trump wilde steunen, terwijl 21 procent op Joe Biden zou stemmen en 22 procent nog twijfelde.
Praatmee