Volgens Mirjam Bikker is geloven een werkwoord: "Kies voor noaberschap"
“Geloven is niet alleen een woord, maar ook een werkwoord. Doen wat we geloven!” Dit motto ontving ChristenUnie-fractievoorzitter Mirjam Bikker onlangs van het Leger des Heils. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen sprak zij over de betekenis van geloof en de noodzaak van verbinding in de samenleving.
Bikker vertelde over haar bezoek aan het Leger des Heils, waar ze de verhalen hoorde van mensen die te maken hebben gehad met tegenslagen. “De verhalen van mensen zoals u en ik, die driedubbel pech hebben gehad in het leven, raken je”, zei ze. Ze deelde het verhaal van Albert, die dankzij de huiskamer van het Leger des Heils weer onder de mensen kwam en anderen blij maakte door geschenken uit te delen. “Albert heeft het begrepen. Door de ander te zien, door te geven, worden we rijkere mensen.”
Een hoopvolle koers
In haar toespraak benadrukte Bikker dat dit kabinet zijn eerste begroting presenteert en dat het een goed moment is om de koers van de ChristenUnie te delen. “Wij willen bouwen aan een samenleving waarin mensen centraal staan”, zei ze. Dit houdt in dat eigen initiatieven, zoals verenigingsleven en kerken, versterkt moeten worden in plaats van te worden ondermijnd door bezuinigingen.
Ze pleitte voor een samenleving waarin kinderarmoede daalt en jongeren worden aangemoedigd om een maatschappelijke diensttijd te vervullen. “Het steekt als er een beperkte visie op de samenleving is en juist hierop wordt bezuinigd”, voegde ze toe.
De kracht van de samenleving
Bikker benadrukte het belang van de kracht van de samenleving. “In het debat over de regeringsverklaring heb ik het kabinet bevraagd op de samenlevingsvisie”, zei ze. Ze merkte op dat er een handreiking naar de ChristenUnie is gedaan door het behoud van de giftenaftrek voor particulieren, maar voegde eraan toe dat ook bedrijven en andere organisaties ondersteuning verdienen. “Is het kabinet bereid om ook die laatste stap te zetten?”
Ze pleitte ervoor om jongeren de verantwoordelijkheid te geven voor hun samenleving. “Schrap de Maatschappelijke Diensttijd niet. Kies voor noaberschap en mienskip”, stelde ze. Bikker vroeg de minister-president om te voorkomen dat bij bezuinigingen op subsidies het maatschappelijk kapitaal verloren gaat.
Belang van democratische rechtsstaat
Bikker besprak ook het belang van een democratische rechtsstaat. “De minister-president zei dat hij dagelijks waakt over onze rechtsstaat, maar we zien ministers die kiezen voor chaos", zei ze. Ze verwees naar urgentie in de plannen van oud-minister Piet Adema over stikstofmaatregelen en vroeg hoe deze met elkaar worden gecombineerd.
Ze sprak ook haar zorgen uit over de asielcrisiswet, waarbij de rechtsstatelijke principes onder druk komen te staan. “Kies voor rechtsbetrachting in plaats van rechtsverachting”, benadrukte ze. “De ChristenUnie wil misbruik van asielrecht aanpakken, maar niet ten koste van de rechtsstaat.”
Investeren in een zorgzame samenleving
Bikker pleitte voor een sterke overheid die het recht dient en de samenleving ondersteunt. Ze sprak over de noodzaak om de lessen van het toeslagenschandaal en de problemen in Groningen op te lossen. “De overheid moet recht brengen”, zei ze.
Daarnaast richtte ze zich op de uitdagingen rondom criminaliteit en het drugsprobleem. “Wij kiezen voor een nationaal plan tegen drugscriminaliteit”, stelde ze vast, en riep op tot meer ruimte voor wijkagenten om preventief te werk te gaan.
Hoop en verbinding
Bikker sloot haar betoog af met een oproep tot hoop en verbinding. “We leven in een woelige wereld. De lessen van de geschiedenis leren ons dat we niet simpelweg grenzen kunnen sluiten om problemen op te lossen”, zei ze. “Kiezen voor een zorgzame samenleving, waar je de ander ziet staan, dat is waar de ChristenUnie voor staat.”
Ze citeerde opperrabbijn Jonathan Sacks, die sprak over identiteit, hoop en bestemming in onzekere tijden. “Hoop is het licht dat uit de toekomst op het heden valt”, concludeerde ze.
Praatmee