Zo reageren ChristenUnie en SGP op de Troonrede
Het asielsysteem moet sneller, strenger en soberder, zegt koning Willem-Alexander namens de regering in de troonrede. Hij zegt dat migratie een grote druk zet op de voorzieningen in Nederland en dat vooral in de asielketen de problemen "urgent" zijn. Hij benoemt ook dat het kabinet grip wil krijgen op arbeids-, gezins- en studiemigratie.
Reactie ChristenUnie
“Deze tijd vraagt om een politiek die verantwoordelijkheid neemt", stelt partijleider Mirjam Bikker namens de ChristenUnie. "Het is belangrijk om juist nu te kiezen voor de samenleving. Ik zie veel goede plannen, maar mis de samenlevingsvisie die maakt dat we voor elkaar blijven zorgen. De ChristenUnie is hierin helder geweest: draai de giftenaftrek terug, voorkom prijsstijgingen in het OV en behoud de Maatschappelijke Diensttijd. Wat ik in de Troonrede ook echt hebt gemist is de belangrijke rol van kerken en het verenigingsleven.
Als het gaat om migratie is het belangrijk dat we bestuurlijke chaos voorkomen en beleid maken binnen de kaders van de rechtstaat. Het terugdraaien van de spreidingswet zal weinig goeddoen. Het voornemen van dit kabinet om met de asielcrisiswet de Tweede Kamer buitenspel te zetten is echt ondemocratisch.
Wat goed is om te zien, is dat in elk geval één forse samenlevingsboete in de plannen van het kabinet verdwijnt: de giftenaftrek is grotendeels gered. De brede alliantie van maatschappelijke en politieke partijen onder aanvoering van de ChristenUnie, heeft zichtbaar effect gehad. Maar met het terugdraaien van één samenlevingsboete zijn we er nog niet. Ik zie uit naar het debat de komende dagen en zal hier het kabinet echt op uitdagen."
Reactie SGP
“Dit was een troonrede van keuzes maken. Op het terrein van veiligheid, migratie en wonen was Nederland daar hard aan toe. De SGP hoopt dan ook dat het kabinet erin slaagt om hier verstandige stappen in te zetten,” aldus SGP-voorman Chris Stoffer in een eerste reactie op de troonrede.
“Wel missen wij de broodnodige aandacht voor gezinnen. Het is belangrijk en positief dat de lage inkomens een mooie plus krijgen op het kindgebondenbudget, maar dit kabinet laat daar vooral de middeninkomens voor opdraaien. Dat moet anders.”
En over het verschil in belastingdruk tussen één- en tweeverdieners zegt Stoffer: “Het is mooi dat dat verschil voor het eerst in jaren lijkt af te nemen, maar onderaan de streep blijft het gapende gat nog altijd enorm. Die fiscale afstraffing is onrechtvaardig.”
Ook de verre naaste komt er wat de SGP betreft te bekaaid vanaf. Stoffer: “De giftenaftrek blijft deels overeind, maar deels ook niet. En op de botte bezuinigingen op ontwikkelingshulp is het kabinet nog niet teruggekomen. Bovendien raakt het ons dat er voor christenvervolging geen aandacht is. De SGP ziet hier zeker punten ter verbetering.”
Praatmee