Geslagen agent kan dader vergeven: “Jezus heeft mij ook zo vaak vergeven”

Levensverhaal 10 september 2024 3 minuten Redactie
Gert Jan de Jonge
Hour of Power

Een trouwstoet zorgt voor onrust in Rotterdam. Agent Gert Jan de Jonge gaat ernaartoe. Wat eerst met een vriendelijke waarschuwing lijkt te kunnen worden afgedaan, mondt uit in een situatie die uit de hand loopt: Gert Jan wordt van achter bewusteloos geslagen. De klap heeft desastreuze gevolgen tot op de dag van vandaag, want hij zit inmiddels al jaren thuis en kan zijn geliefde werk niet meer doen. Tóch kon hij de dader vergeven, zo vertelde Gert Jan afgelopen zondag in Hour of Power.

Gert Jan neemt de kijker mee naar die afschuwelijke gebeurtenis die in de zomer van 2016 plaatsvond. Op de bewuste dag heeft hij geen dienst. “Ik was genomineerd voor een scriptieprijs, waar ik samen met een klasgenoot voorbereidingen voor getroffen had. Vanaf we de plek waar we dat deden – Rotterdam Zuid - was ik onderweg naar bureau. Omdat ik die ochtend nog gewerkt had, reisde ik in uniform. Toen kwam deze oproep vanuit de meldkamer: ‘Is er iemand die naar die trouwstoet kan gaan?’ Die trouwstoet zou over de Maasboulevard richting de snelweg rijden”, vertelt Gert Jan. 

Nadat de oproep een paar keer herhaald wordt en er niemand reageert, besluit de politieagent een kijkje te gaan nemen. “Aangezien het super druk was in de stad en ik er toch langsreed, zei ik: ik doe het wel. Toen ik over die weg reed, zag ik dat ze juist de andere kant opreden. Ze kwamen mij tegemoet rijden, waarna ze tot stilstand kwamen ter hoogte van de Erasmusbrug. Ik zette mijn auto stil en liep erheen. Ik zag dat er mensen op het dak zaten. Sommigen stonden zelfs tussen de auto’s te dansen en hielden zo het hele verkeer daarachter op. Gezien het een behoorlijk drukke verkeersader is in Rotterdam, zei ik: rij lekker door en ga je feestje vieren. Ik heb ook geen bekeuring gegeven, want het was een trouwstoet.”

Daarmee lijkt de kous afgedaan. “Ze stapten in en ik liep weer terug naar mijn eigen auto. En toen vond één van de automobilisten het nodig om met piepende banden gas te geven en vlak langs mijn broek te rijden. Ik moest ook echt aan de kant springen. Dat veranderde de situatie. Er was nu geen sprake meer van een onschuldige trouwstoet, maar van een automobilist die gevaarlijk rijgedrag vertoont.” 

Gert Jan zet de achtervolging in en ziet dan dat de trouwstoet enkele honderden meters verderop opnieuw stilstaat. “Ik was genoodzaakt om de leider van de trouwstoet aan te spreken en hem te bekeuren. Ik vroeg hem ook om zijn legitimatiebewijs, maar dat kreeg ik niet. Het ging zo een tijdje verder, totdat ik genoodzaakt was om hem aan te houden. Maar ook daaraan was hij niet van plan om mee te werken. Toen ik handboeien om een van zijn polsen sloeg, begon het worstelen. Toen ik de situatie een beetje onder controle kreeg, voelde ik een aanraking op mijn achterhoofd. Het volgende wat ik weet is dat ik op het gras lag en opstond."

Dat Gert Jan bewusteloos geslagen is, zou pas later blijken: “Ik heb er ook niet zoveel van meegekregen. Ik stond op en via de portofoon gaf ik door wat er gebeurd was, dat ik neergeslagen was. Ik heb de kentekens doorgegeven en ben dus gaan handelen.” 

Proces-verbaal
Na de gebeurtenis, moet Gert Jan eerst naar het politiebureau om een proces verbaal op te laten maken. “Mijn vrouwen en kinderen kwamen ook. Wat heel gaaf was dat er heel veel mensen naar de dader uitgekeken hadden en later allemaal op bureau kwamen. Ik deed aangifte van mishandeling en zette mijn bevindingen op papier. Vanaf dat moment ging het eigenlijk steeds slechter met mij. Ik zou de dag erop werken, dus ik zei nog tegen mijn chef: ik denk dat ik morgen even een dagje niet kom, maar zondag ben ik er weer. Toen zei hij: ‘Ik denk niet dat jij dit weekend nog komt.' Ik denk het wel, zei ik nog. Maar inderdaad ging het niet.”

Nog diezelfde avond krijgt Gert Jan zodanig hoofdpijn dat hij door zijn collega’s thuisgebracht moet worden en direct in bed moet gaan liggen. Maar als het zondag is, lukt het hem wel om naar de kerk te gaan. “Ik had nog wel hoofdpijn, maar omdat het mijn eerste dienst als ouderling was, vond ik het heel belangrijk om te gaan. Mijn vrouw en kinderen zaten twee rijen achter mij. Hoewel de dominee zo’n twee meter voor mij stond, ik zijn mond zag bewegen en hem hoorde praten, had ik geen idee wat er gezegd werd. Toen stuurde mijn vrouw mijn dochter naar mij toe om te vragen of het allemaal wel goed met mij ging. Kennelijk zat ik ook een beetje scheefgezakt. Ik zei: nee, het gaat echt helemaal niet goed. We zijn de kerk uitgegaan en maandag zat ik bij de huisarts. Toen is die hele medische molen in werking gezet.”

Een golf van ontzetting
In heel Nederland ontstaat er tegelijkertijd een golf van ontzetting om wat de politieagent overkomen is. Zo worden er Kamervragen gesteld en kondigt de toenmalige minister van Justitie en Veiligheid de komst van een speciale taskforce aan, die de naam ‘Taskforce Onze hulpverleners veilig’ draagt. Gert Jan krijgt daarnaast veel blijken van meeleven. “Rondom deze gebeurtenis zijn echt bijzondere dingen gebeurd”, blikt hij terug. “Later hoorde ik dat er in het hotel waar ik die trouwstoet aansprak een bijeenkomst was voor cameramannen. Op dat bewuste moment hadden ze pauze en stond er precies iemand buiten te filmen. Ook op het balkon had iemand het met zijn telefoon op beeld vastgelegd. Daardoor kwam het allemaal heel snel op social media terecht en werd het heel groot opgepakt”, zegt Gert Jan die opmerkt dat hij slechts een van de vele hulpverleners was die alleen al dat weekend in Rotterdam mishandeld werden.

‘Een laffe droeftoeter’, zo omschrijft Gert Jan zijn dader. “Hij zat elders in het land verstopt en een rechercheteam is weken naar hem op zoek geweest. Ze hebben heel veel uit de kast getrokken – waar ik heel dankbaar voor ben – om hem te kunnen vinden. Hij kon aangehouden en uiteindelijk berecht worden. Hij kreeg geloof ik tien maanden. Dat is best heel veel, omdat hij uiteindelijk alleen maar veroordeeld werd voor een eenvoudige mishandeling."

Diametraal veranderd
Is Gert Jans leven nu verwoest? Hij kan immers zijn werk als agent niet meer uitvoeren, zit dagelijks thuis en heeft gezondheidsproblemen opgelopen. “Verwoest wil ik niet zeggen, maar het heeft mijn leven en dat van mijn gezin diametraal veranderd. Alles is anders. Ik werk niet meer, zit heel veel thuis en mijn gezin moe(s)t constant rekening met mij houden. Er zijn heel veel dingen die we niet meer kunnen doen. Eerst dacht ik nog dat ik mijn gewone werk weer kon oppakken. Ik was ook net aangenomen voor een nieuw baan, dus ik zette er vol op in om weer terug te keren.

Toen bleek dat het op straat niet meer lukte, kreeg ik de kans om te re-integreren bij het ministerie van Justitie en Veiligheid waar die speciale taskforce opgezet was. Daar ben ik bijna weer fulltime gaan werken, totdat ik in maart 2021 instortte. Ik kon niets meer. Nadat ik heel veel therapie kreeg, werd me ook duidelijk gemaakt dat het niet normaal is dat je met zulke klachten gaat werken. Thuis lag ik eigenlijk alleen maar op bed of op de bank, terwijl mijn vrouw – die werkte - alles draaiende moest houden.”

God en vergeving
Wat bekent God eigenlijk voor Gert Jan in dit alles? “Het is heel anders geworden. Ik kan er heel duidelijk in zijn dat ik nooit voor deze situatie gekozen zou hebben, maar het is niet alleen maar slecht voor mij geweest. Het heeft mij denk ik geduldiger gemaakt. Het heeft mij geleerd wat vergeving is. Door de komst van die taskforce zijn er ook wel mooie dingen tot stand gebracht. Ik zou er nogmaals nooit voor gekozen hebben. Daarom is het goed dat ik niet aan de knoppen zit en dat Iemand anders dat doet."

Gert Jan vertelt dat hij zijn dader zelfs heeft kunnen vergeven. Hoe heeft hij dat kunnen doen? “Ik ben naar mezelf gaan kijken. In de kerk gaat het vaak over Jezus die voor ons gestorven is en dat daarmee al onze zonden zijn vergeven. Dat was voor mij altijd behoorlijk abstract. Maar omdat steeds meer mensen mij vroegen: ‘Ben je boos op hem?’, ben ik gaan nadenken. Ik was namelijk niet boos op hem, terwijl dat blijkbaar wel van mij verwacht werd. Toen ontdekte ik dat ik hem vergeven had. Het is niet eens een bewust proces geweest van: nu moet ik iemand vergeven. Het is zo gelopen denk ik omdat mij ook zoveel vergeven wordt. Natuurlijk besef ik dat hij dit verkeerd gedaan heeft, maar ik doe ook zoveel fout en Jezus vergeeft mij continu. Zo is het gegaan.”

Bekijk in onderstaande video van Hour of Power het volledige gesprek met voormalig politieagent Gert Jan de Jonge terug:

Praatmee

Beluister onze podcast

#341 Jeffrey & ds. M. Messemaker over '7 oktober', pro-Palestijnse demonstranten en Israël-visie PKN
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Johan Vink
Verdieping

De centrale uitdaging voor christenen: we praten makkelijker óver God dan mét Hem

De centrale uitdaging voor christenen vandaag de dag is dat we onze persoonlijke omgang met God niet laten ondersneeuwen door alles wat op ons afkomt. De hoeveelheid informatie die we dagelijks consumeren is enorm toegenomen, niet te vergelijken met

Ds. H. I. Methorst
Nieuws

Ds. Methorst aanvaardt beroep hervormde gemeente Veenendaal

Ds. H. I. Methorst (foto) neemt binnenkort afscheid van Apeldoorn. De predikant heeft een beroep van de hervormde gemeente (PKN, wijk 9) aanvaard. In het Ontmoetingshuis volgt Methorst de vorig jaar naar Nieuwpoort verhuisde ds. A. T. van Blijderveen

Donald Trump
Nieuws

Barack Obama haalt stevig uit naar Donald Trump vanwege verkoop 'Trump-Bijbels': "Wie doet zoiets?"

Voormalig president Donald Trump is opnieuw het middelpunt van aandacht vanwege zijn nieuwste commerciële onderneming: de 'God Bless The USA Bible'. De verkoop van de Bijbel, ook wel bekend als 'de Trump-Bijbel', roept veel reacties op. Onder meer ex

Jan van den Berg
Video

Komende zondag is topsporter Jan van den Berg te gast in Hour of Power

In Hour of Power gaat Jan van den Bosch in gesprek met topsporter Jan van den Berg. Lang dacht de atleet dat topsport en geloof niet samen konden gaan. Hij vertelt hoe hij het vandaag de dag ziet. Kijk komende zondag om 8 en 9 uur op RTL5 en om 17:00

Ds. M. Messemaker
Podcast

Mag een christen blij zijn met de dood van terroristen? Ds. Messemaker antwoordt

In de afgelopen maanden zijn invloedrijke mensen binnen de terreurgroepen Hamas en Hezbollah aan de lopende band geëlimineerd door Israël. Is het als christen gepast om hier blij mee te zijn? Deze vraag beantwoordt ds. M. Messemaker in de nieuwspodca

Ds. J.A. van den Berg
Video

Hervormde predikant roept op tot gebed voor aanhangers Hamas en Hezbollah

"Laten we bidden voor Israël, zodat God de ogen van dit volk opent. Maar laten we ook bidden voor Palestijnen en aanhangers van Hamas en Hezbollah, zodat hun haat verandert in het belijden van de God van Israël." Deze oproep tot gebed deed ds. J. A.

Libanon
Nieuws

Christenen Libanon openen deuren voor duizenden vluchtelingen

In het oosten van Libanon vangen christenen steeds meer vluchtelingen op. In kerken, kloosters, scholen en huizen in de Bekaa-vallei zijn naar schatting 8800 mensen ondergebracht. In een interview met de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN)

Noord-Korea
Nieuws

Experts: China en Noord-Korea werken samen om christenen te vervolgen

Sinds vorig jaar heeft China honderden Noord-Koreanen onderworpen aan gruweldaden door hen gedwongen terug te sturen naar Noord-Korea. In dat land wordt religie, en vooral het christendom, gezien als de grootste bedreiging voor de macht van de leider

Meerartikelen

Grote Verzoendag
Video

Video: Wat iedere christen zou moeten weten over Grote Verzoendag

Jom Kipoer, Grote Verzoendag, is de belangrijkste dag van het Joodse jaar. Het woord ‘kipoer’ komt van het Hebreeuwse werkwoord ‘lekaper’: ‘verzoenen’ of ‘bedekken’. Dus Jom Kipoer betekent letterlijk: ‘dag van verzoening’. In Leviticus 23 staat hoe

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Marianne Lako

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is deze keer Marianne Lako te gast. Samen met haar man René werkt Marianne voor hulpverleningsorganisatie Hope Force International op Haïti. Marianne is al sinds 1980 samen met René fulltime actief als z

Jacques Brunt, Annette Brunt, ambassadeur Modi Ephraim en Arie Stam.
Nieuws

Werkgroep ontmoet Israëlische ambassadeur na geslaagde Israël-manifestatie op De Dam

De impact van de zeer geslaagde Israël-manifestatie op 7 oktober op De Dam in Amsterdam is groot. Het heeft heel veel los gemaakt in het land. Zowel plaatselijke als regionale en landelijke media hebben er uitgebreid over bericht. Het heeft zelfs een

Bijbelvertaalwerk in cijfers
Nieuws

Mijlpaal in het Bijbelvertaalwerk: minder dan duizend talen te gaan

Voor het eerst in de geschiedenis staat het aantal talen dat nog geen Bijbelvertaling heeft op minder dan 1000. Op 1 september 2024 moest nog in 985 talen een vertaalproject worden gestart. Dat betekent dat 29,3 miljoen mensen, minder dan 1 procent v

Prinses Irene
Nieuws

Frans Timmermans en Prinses Irene te gast in nieuw seizoen van EO’s ‘Adieu God?’

In een nieuw seizoen van EO-programma Adieu God? gaat Tijs van den Brink in gesprek met zeer verschillende gasten over geloof en ongeloof. Van den Brink spreekt onder andere met Prinses Irene (foto), Ernst Daniël Smid, Rob Oudkerk, Mieke van der Weij

Nelleke en Rahman Yakubu
Interview

Deze stichting richt zich al 30 jaar op moslims: "Voordat wij in actie komen, is God al aan het werk"

Ze zijn actief voor de enige zendingsorganisatie die zich uitsluitend op moslims richt, waar ze ook leven. Nelleke Yakubu vormt samen met haar man Rahman de directie van stichting Frontiers en stond zelf ook in de frontlinie van het werk onder deze d

Jan-Willem Grievink
Column

Deze soorten profetie komen tegenwoordig veel voor in onze kerken

In de christelijke wereld worden er vandaag de dag veel profetieën uitgesproken. In mijn vorige column heb ik gewezen op het belang van profetie in de Bijbel, maar ook op het soms eenzijdige karakter van moderne profetie. Soms is een profetie 'raak',

Open Doors
Nieuws

8-jarig christelijk meisje uit Afghanistan verkracht en vermoord

Een Afghaans meisje is op een gruwelijke manier om het leven gebracht. Ze woonde samen met haar christelijke familie in een Centraal-Aziatisch land nadat ze Afghanistan waren ontvlucht. De ouders van het meisje zijn christenen en dit leidde tot deze

Opperrabbijn
Column

Mijn volledige toespraak tijdens de Israël-manifestatie op De Dam

Het was een enorm drukke week voor opperrabbijn Jacobs, waarbij alles in het teken stond van 7 oktober. In zijn nieuwe dagboek deelt hij de volledige toespraak die hij tijdens de Israël-manifestatie op De Dam in Amsterdam hield. Daarin laat de opperr

Iran
Nieuws

Iraanse christen na jarenlange marteling en gevangenisstraf op vrije voeten

Een Iraanse christen, Mehdi Akbari, ook bekend als Yasser, is vrijgelaten na bijna vijf jaar gevangenisstraf vanwege zijn betrokkenheid bij een huiskerk. Mehdi werd in januari 2019 gearresteerd en veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Eind septe

Ds. M. Messemaker
Podcast

Ds. Messemaker teleurgesteld in PKN: “Mijn kerk was te stil op 7 oktober”

Op 7 oktober stonden mensen in ons land massaal stil bij de pogrom die een jaar geleden in Israël plaatsvond. “Die dag heb ik de hele dag op een steunbetuiging of teken van meeleven vanuit m’n eigen kerk zitten wachten. Mijn kerk was te stil op 7 okt

Jan-Jaap van Peperstraten
Preekverslag

Jezus' boodschap is radicaal: we moeten niet willen heersen

Misschien heeft u het wel eens meegemaakt dat iemand tegen u zei: ik ga u eens precies zeggen wat ík denk, en dat u dan een mening hoort die exact hetzelfde is als een bekend persoon van bijvoorbeeld de televisie. Want diezelfde mening hoorde u onlan