Geslagen agent kan dader vergeven: “Jezus heeft mij ook zo vaak vergeven”
Een trouwstoet zorgt voor onrust in Rotterdam. Agent Gert Jan de Jonge gaat ernaartoe. Wat eerst met een vriendelijke waarschuwing lijkt te kunnen worden afgedaan, mondt uit in een situatie die uit de hand loopt: Gert Jan wordt van achter bewusteloos geslagen. De klap heeft desastreuze gevolgen tot op de dag van vandaag, want hij zit inmiddels al jaren thuis en kan zijn geliefde werk niet meer doen. Tóch kon hij de dader vergeven, zo vertelde Gert Jan afgelopen zondag in Hour of Power.
Gert Jan neemt de kijker mee naar die afschuwelijke gebeurtenis die in de zomer van 2016 plaatsvond. Op de bewuste dag heeft hij geen dienst. “Ik was genomineerd voor een scriptieprijs, waar ik samen met een klasgenoot voorbereidingen voor getroffen had. Vanaf we de plek waar we dat deden – Rotterdam Zuid - was ik onderweg naar bureau. Omdat ik die ochtend nog gewerkt had, reisde ik in uniform. Toen kwam deze oproep vanuit de meldkamer: ‘Is er iemand die naar die trouwstoet kan gaan?’ Die trouwstoet zou over de Maasboulevard richting de snelweg rijden”, vertelt Gert Jan.
Nadat de oproep een paar keer herhaald wordt en er niemand reageert, besluit de politieagent een kijkje te gaan nemen. “Aangezien het super druk was in de stad en ik er toch langsreed, zei ik: ik doe het wel. Toen ik over die weg reed, zag ik dat ze juist de andere kant opreden. Ze kwamen mij tegemoet rijden, waarna ze tot stilstand kwamen ter hoogte van de Erasmusbrug. Ik zette mijn auto stil en liep erheen. Ik zag dat er mensen op het dak zaten. Sommigen stonden zelfs tussen de auto’s te dansen en hielden zo het hele verkeer daarachter op. Gezien het een behoorlijk drukke verkeersader is in Rotterdam, zei ik: rij lekker door en ga je feestje vieren. Ik heb ook geen bekeuring gegeven, want het was een trouwstoet.”
Daarmee lijkt de kous afgedaan. “Ze stapten in en ik liep weer terug naar mijn eigen auto. En toen vond één van de automobilisten het nodig om met piepende banden gas te geven en vlak langs mijn broek te rijden. Ik moest ook echt aan de kant springen. Dat veranderde de situatie. Er was nu geen sprake meer van een onschuldige trouwstoet, maar van een automobilist die gevaarlijk rijgedrag vertoont.”
Gert Jan zet de achtervolging in en ziet dan dat de trouwstoet enkele honderden meters verderop opnieuw stilstaat. “Ik was genoodzaakt om de leider van de trouwstoet aan te spreken en hem te bekeuren. Ik vroeg hem ook om zijn legitimatiebewijs, maar dat kreeg ik niet. Het ging zo een tijdje verder, totdat ik genoodzaakt was om hem aan te houden. Maar ook daaraan was hij niet van plan om mee te werken. Toen ik handboeien om een van zijn polsen sloeg, begon het worstelen. Toen ik de situatie een beetje onder controle kreeg, voelde ik een aanraking op mijn achterhoofd. Het volgende wat ik weet is dat ik op het gras lag en opstond."
Dat Gert Jan bewusteloos geslagen is, zou pas later blijken: “Ik heb er ook niet zoveel van meegekregen. Ik stond op en via de portofoon gaf ik door wat er gebeurd was, dat ik neergeslagen was. Ik heb de kentekens doorgegeven en ben dus gaan handelen.”
Proces-verbaal
Na de gebeurtenis, moet Gert Jan eerst naar het politiebureau om een proces verbaal op te laten maken. “Mijn vrouwen en kinderen kwamen ook. Wat heel gaaf was dat er heel veel mensen naar de dader uitgekeken hadden en later allemaal op bureau kwamen. Ik deed aangifte van mishandeling en zette mijn bevindingen op papier. Vanaf dat moment ging het eigenlijk steeds slechter met mij. Ik zou de dag erop werken, dus ik zei nog tegen mijn chef: ik denk dat ik morgen even een dagje niet kom, maar zondag ben ik er weer. Toen zei hij: ‘Ik denk niet dat jij dit weekend nog komt.' Ik denk het wel, zei ik nog. Maar inderdaad ging het niet.”
Nog diezelfde avond krijgt Gert Jan zodanig hoofdpijn dat hij door zijn collega’s thuisgebracht moet worden en direct in bed moet gaan liggen. Maar als het zondag is, lukt het hem wel om naar de kerk te gaan. “Ik had nog wel hoofdpijn, maar omdat het mijn eerste dienst als ouderling was, vond ik het heel belangrijk om te gaan. Mijn vrouw en kinderen zaten twee rijen achter mij. Hoewel de dominee zo’n twee meter voor mij stond, ik zijn mond zag bewegen en hem hoorde praten, had ik geen idee wat er gezegd werd. Toen stuurde mijn vrouw mijn dochter naar mij toe om te vragen of het allemaal wel goed met mij ging. Kennelijk zat ik ook een beetje scheefgezakt. Ik zei: nee, het gaat echt helemaal niet goed. We zijn de kerk uitgegaan en maandag zat ik bij de huisarts. Toen is die hele medische molen in werking gezet.”
Een golf van ontzetting
In heel Nederland ontstaat er tegelijkertijd een golf van ontzetting om wat de politieagent overkomen is. Zo worden er Kamervragen gesteld en kondigt de toenmalige minister van Justitie en Veiligheid de komst van een speciale taskforce aan, die de naam ‘Taskforce Onze hulpverleners veilig’ draagt. Gert Jan krijgt daarnaast veel blijken van meeleven. “Rondom deze gebeurtenis zijn echt bijzondere dingen gebeurd”, blikt hij terug. “Later hoorde ik dat er in het hotel waar ik die trouwstoet aansprak een bijeenkomst was voor cameramannen. Op dat bewuste moment hadden ze pauze en stond er precies iemand buiten te filmen. Ook op het balkon had iemand het met zijn telefoon op beeld vastgelegd. Daardoor kwam het allemaal heel snel op social media terecht en werd het heel groot opgepakt”, zegt Gert Jan die opmerkt dat hij slechts een van de vele hulpverleners was die alleen al dat weekend in Rotterdam mishandeld werden.
‘Een laffe droeftoeter’, zo omschrijft Gert Jan zijn dader. “Hij zat elders in het land verstopt en een rechercheteam is weken naar hem op zoek geweest. Ze hebben heel veel uit de kast getrokken – waar ik heel dankbaar voor ben – om hem te kunnen vinden. Hij kon aangehouden en uiteindelijk berecht worden. Hij kreeg geloof ik tien maanden. Dat is best heel veel, omdat hij uiteindelijk alleen maar veroordeeld werd voor een eenvoudige mishandeling."
Diametraal veranderd
Is Gert Jans leven nu verwoest? Hij kan immers zijn werk als agent niet meer uitvoeren, zit dagelijks thuis en heeft gezondheidsproblemen opgelopen. “Verwoest wil ik niet zeggen, maar het heeft mijn leven en dat van mijn gezin diametraal veranderd. Alles is anders. Ik werk niet meer, zit heel veel thuis en mijn gezin moe(s)t constant rekening met mij houden. Er zijn heel veel dingen die we niet meer kunnen doen. Eerst dacht ik nog dat ik mijn gewone werk weer kon oppakken. Ik was ook net aangenomen voor een nieuw baan, dus ik zette er vol op in om weer terug te keren.
Toen bleek dat het op straat niet meer lukte, kreeg ik de kans om te re-integreren bij het ministerie van Justitie en Veiligheid waar die speciale taskforce opgezet was. Daar ben ik bijna weer fulltime gaan werken, totdat ik in maart 2021 instortte. Ik kon niets meer. Nadat ik heel veel therapie kreeg, werd me ook duidelijk gemaakt dat het niet normaal is dat je met zulke klachten gaat werken. Thuis lag ik eigenlijk alleen maar op bed of op de bank, terwijl mijn vrouw – die werkte - alles draaiende moest houden.”
God en vergeving
Wat bekent God eigenlijk voor Gert Jan in dit alles? “Het is heel anders geworden. Ik kan er heel duidelijk in zijn dat ik nooit voor deze situatie gekozen zou hebben, maar het is niet alleen maar slecht voor mij geweest. Het heeft mij denk ik geduldiger gemaakt. Het heeft mij geleerd wat vergeving is. Door de komst van die taskforce zijn er ook wel mooie dingen tot stand gebracht. Ik zou er nogmaals nooit voor gekozen hebben. Daarom is het goed dat ik niet aan de knoppen zit en dat Iemand anders dat doet."
Gert Jan vertelt dat hij zijn dader zelfs heeft kunnen vergeven. Hoe heeft hij dat kunnen doen? “Ik ben naar mezelf gaan kijken. In de kerk gaat het vaak over Jezus die voor ons gestorven is en dat daarmee al onze zonden zijn vergeven. Dat was voor mij altijd behoorlijk abstract. Maar omdat steeds meer mensen mij vroegen: ‘Ben je boos op hem?’, ben ik gaan nadenken. Ik was namelijk niet boos op hem, terwijl dat blijkbaar wel van mij verwacht werd. Toen ontdekte ik dat ik hem vergeven had. Het is niet eens een bewust proces geweest van: nu moet ik iemand vergeven. Het is zo gelopen denk ik omdat mij ook zoveel vergeven wordt. Natuurlijk besef ik dat hij dit verkeerd gedaan heeft, maar ik doe ook zoveel fout en Jezus vergeeft mij continu. Zo is het gegaan.”
Bekijk in onderstaande video van Hour of Power het volledige gesprek met voormalig politieagent Gert Jan de Jonge terug:
Praatmee