Enorme toename geweld tegen christenen en christelijke gebouwen in Europa

Geweld tegen christenen is niet langer iets dat alleen in Afrika en Azië voorkomt. Ook in Europa neemt het aantal geweldsincidenten tegen christenen enorm toe. Dat blijkt volgens CNE News uit de laatste cijfers van het Observatory on Intolerance and Discrimination against Christians in Europe (OIDAC). Vooral mensen die zich vanuit de islam bekeren tot het christendom zijn kwetsbaar.
Volgens het nieuwste jaarverslag van de OIDAC is het aantal haatmisdrijven tegen christenen in Europa met maar liefst 44 procent gestegen. "In het Westen denken we vaak dat geweld tegen religieuze gelovigen vooral een probleem is van landen in Afrika en Azië. Hoewel het belangrijk is om deze schrijnende voorbeelden van vervolging te belichten, moeten we ook goed kijken naar wat er in Europa gebeurt", benadrukt Anja Hoffmann, de uitvoerend directeur van OIDAC Europa.
De OIDAC, gevestigd in Wenen, houdt toezicht op religieuze vrijheid in Europa. De organisatie heeft ontdekt dat, hoewel de meeste aanvallen gericht zijn op kerken en begraafplaatsen, er ook een toename is in aanvallen op individuele christenen in heel Europa. Zo registreerde het Franse Ministerie van Binnenlandse Zaken in 2023 bijna 1.000 haatmisdrijven tegen christenen, waarvan er 84 gericht waren op personen.
Moord en geweld
Dit jaar zijn er volgens het rapport van OIDAC Europa al verschillende gevallen van fysiek geweld, bedreigingen en pogingen tot moord op christenen gedocumenteerd in landen als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland, Oostenrijk, Polen en Servië.
Soms zijn hele gemeenschappen slachtoffer van antireligieus geweld. In juni werd bijvoorbeeld de Adventkerk van de Zevende-dags Adventisten in Dijon aangevallen met traangas tijdens een kerkdienst. Dit leidde tot paniek en negen mensen raakten gewond, schrijft OIDAC.
Volgens directeur Anja Hoffmann zijn vooral christelijke bekeerlingen met een islamitische achtergrond kwetsbaar voor geweld. In april werd een groep moslims in Italië veroordeeld nadat ze een Tunesische christelijke bekeerling hadden mishandeld. Hoffmann benadrukt dat het recht om van religie te veranderen "een essentieel onderdeel van godsdienstvrijheid" is. Ze roept Europese regeringen op om deze christenen, "die een hoog risico lopen op geweld", zo goed mogelijk te beschermen.
Praatmee