Pro-life activiste ontvangt schadevergoeding na meerdere arrestaties bij abortuskliniek
Een pro-life activiste in het Verenigd Koninkrijk heeft een schadevergoeding ontvangen na haar onterechte arrestaties voor een stil gebed in de buurt van een abortuskliniek. Dat meldt The Christian Post. Isabel Vaughan-Spruce, die meerdere keren werd gearresteerd voor stil gebed, ontving een schadevergoeding van 13.000 Britse pond (ongeveer 15.600 euro) van de West Midlands Police. De politie erkende hiermee haar onrechtmatige behandeling, zo meldde de juridische organisatie ADF UK.
Vaughan-Spruce werd voor het eerst gearresteerd in december 2022 in Birmingham, omdat ze een Public Space Protection Order (PSPO) zou hebben overtreden. Deze order verbiedt mensen om binnen een bepaalde afstand van een abortuskliniek te protesteren of steun te betuigen met betrekking tot abortus. Toen een politieagent haar vroeg of ze aan het bidden was, antwoordde ze: "Misschien bid ik in mijn hoofd, niet hardop." Na haar weigering om vrijwillig naar het politiebureau mee te gaan, werd ze gearresteerd.
Hoewel de aanklachten uiteindelijk werden ingetrokken, werd Vaughan-Spruce drie maanden later opnieuw gearresteerd bij dezelfde kliniek. Ook deze aanklachten werden later ingetrokken.
In een verklaring zei Vaughan-Spruce: "Stil gebed is geen misdaad. Niemand zou gearresteerd moeten worden alleen vanwege de gedachten die ze in hun hoofd hebben."
De zaak heeft zorgen doen rijzen over de toekomst van vrijheid van meningsuiting en religieuze vrijheid in het Verenigd Koninkrijk, vooral nu de Labour Party aan de macht is gekomen. Het nieuwe Public Order Act van de regering verbiedt elke vorm van 'beïnvloeding' binnen 150 meter van een abortuskliniek, wat volgens critici zou kunnen leiden tot verdere inbreuken op het recht om vreedzaam te bidden of gesprekken aan te gaan in de buurt van abortusklinieken.
Jeremiah Igunnubole, verbonden aan de ADF UK, uitte zijn bezorgdheid over de toekomst: "Het feit dat de regering van plan is om 'stil gebed' als een strafbaar feit te beschouwen, toont aan dat de vrijheid van meningsuiting in het Verenigd Koninkrijk in het geding is."
Praatmee