Video: Wat iedere christen zou moeten weten over de Samaritanen
De Samaritanen kennen we onder andere uit het Nieuwe Testament. Denk bijvoorbeeld aan de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan (Luk. 10:25-37). De Samaritanen bestaan echter nog steeds. Totaal bestaat de gemeenschap uit zoān 840 personen.
Ongeveer de helft van de Samaritanen woont in Kiryat Luza, een dorpje op de berg Gerizim. De Gerizim is een berg in Samaria. De Gerizim was vroeger en is ook nu nog een heilige plaats voor de Samaritanen. Aan de voet van de Gerizim ligt Sichem, het huidige Nablus. Ooit woonden ook daar erg veel Samaritanen.
Als je goed naar de huizen kijkt, kun je zien dat er in Kiryat Luza Samaritanen wonen. Samaritanen hebben namelijk een Bijbeltekst boven de deur bevestigd. Net iets anders als Joden. Joden plaatsen een stukje Bijbeltekst in een kokertje (een mezoeza) aan de deurpost.
In Kiryat Luza woont ook de hogepriester van de Samaritanen. Het bekendste religieuze ritueel van de Samaritanen is het Samaritaanse paasfeest. Dan worden er midden in het dorp paaslammeren geslacht, net als in de tijd van de Bijbel.
Bekijk de video van De Verkenners:
Herkomst
De Samaritanen wonen al heel lang in de regio. Dat begon ongeveer 2700 jaar geleden. In het jaar 722 voor Christus werden de Joodse inwoners van het Tienstammenrijk weggevoerd naar Assyriƫ. Hun plek werd ingenomen door andere volken die daarheen werden gestuurd door de Assyriƫrs (zie 2 Kon. 17:24-41).
Deze nieuwe inwoners mengden zich na verloop van tijd met Joden die er achtergebleven waren. De nieuwe inwoners bleven hun eigen goden dienen Ʃn de God van Israƫl. Het resultaat was een onzuivere vorm van het Jodendom.
De Samaritanen zeggen bijvoorbeeld dat Mozes de laatste profeet was. Zij erkennen daarom alleen de vijf boeken van Mozes; niet de rest van het Oude Testament. Van de Thora, de vijf boeken van Mozes, hebben ze ook nog eens een eigen versie. Daarin staat bijvoorbeeld dat God niet in Jeruzalem, maar op de berg Gerizim aanbeden wil worden.
Tempel
De Samaritanen hebben op de Gerizim in de vijfde eeuw voor Christus ook een eigen tempel gebouwd. Van die tempel zijn slechts restanten van over. De tempel is in de tweede eeuw voor Christus door Joden verwoest. Het is tekenend voor de slechte relatie tussen Joden en Samaritanen; ook in de tijd van het Nieuwe Testament.
De Joden verafschuwden de half-heidense Samaritanen. In de Mishna, een belangrijk oud Joods geschrift, staat dat een Jood beter varkensvlees kan eten dan iets te eten te vragen van een Samaritaan. Ook wordt sterk geadviseerd om niet te streven naar bekeerlingen onder de Samaritanen.
De Samaritaanse vrouw
Kennis van de Samaritanen helpt je niet alleen beter om sommige verhalen uit het Nieuwe Testament beter te begrijpen. Het helpt je ook om het Evangelie beter te begrijpen.
We lezen in het Johannes-evangelie dat de Heere Jezus op een keer door Samaria reist en bij de Jakobsbron in de buurt van Sichem aan een zondige, Samaritaanse vrouw vraagt om water (Joh. 4:1-42).
Volgens de Joodse voorschriften van die tijd was dit vier keer niks: een zondares, een Samaritaanse, eten van een Samaritaan en een vrouw ā het werd Joodse mannen geadviseerd om zo weinig mogelijk te spreken met een vrouw.
In het gesprek met de vrouw keurt de Heere Jezus de onzuivere godsdienst van de Samaritanen niet goed. Hij zegt dat de redding uit de Joden is; niet uit de Samaritanen (Joh. 4:22).
Daar blijft het echter niet bij. De Heere Jezus heeft haar zaligheid op het oog. Deze Samaritaanse vrouw is een van de eerste mensen die direct uit de mond van de Heere Jezus hoort dat Hij de beloofde Messias is Die door Jood en Samaritaan wordt verwacht (Joh. 4:25-26).
Vrucht
Ook na Zijn opstanding worden de Samaritanen door de Heere Jezus niet vergeten. De discipelen krijgen uitdrukkelijk de opdracht om het Evangelie ook in Samaria te brengen (Hand. 1:8). Later in het Bijbelboek Handelingen lezen we vervolgens dat er veel vrucht is op de Evangelieverkondiging onder uitgerekend de Samaritanen (Hand. 8:1-25).
De speciale betrokkenheid van de Heere Jezus op de Samaritanen is erg bemoedigend. Het onderstreept Wie Hij is: diep bewogen met mensen; wie ze ook zijn, waar ze ook wonen en welke cultuur ze ook hebben. Hoe bewogen ben jij met mensen uit andere culturen?
Deze informatie is afkomstig uit het informatieblad dat hoort bij deze video van De Verkenners. Klik hier voor meer informatie. De Verkenners is een gezamenlijk initiatief van Steunfonds Israƫl / Isaac da Costa, Stichting Steun Messiasbelijdende Joden en het Centrum voor Israƫlstudies.
Praatmee