Theoloog verbaasd over verzwijgen voornaam reformatorische dominee
Het is gebruikelijk dat de voornaam van een reformatorische dominee niet wordt genoemd en alleen de initialen worden gebruikt. Dit beleid wordt onder meer gehanteerd door het Reformatorisch Dagblad. Het feit dat de krant domineesvrouw Anneke Kloosterman wél volledig met voor- en achternaam werd gemeld, leidt bij theoloog Jan-Willem Wits (foto) tot gefronste wenkbrauwen.
Wits is columnist bij het Nederlands Dagblad, een progressief-christelijke krant die ervoor kiest om reformatorische dominees met voor- en achternaam te vermelden. Wits stoort zich aan dit RD-interview met domineesvrouw Anneke Kloosterman. Het interview is onderdeel van een zomerserie met persoonlijke en inspirerende vraaggesprekken. In een bijbehorend kader is de volgende zin te lezen: 'Anneke is getrouwd met J. A. Kloosterman, hersteld hervormd predikant in Lunteren.'
Deze zinsnede schiet bij Wits in het verkeerde keelgat. 'Ik heb hier al eens mijn verbazing uitgesproken dat het Reformatorisch Dagblad predikanten nooit bij hun voornaam noemt. Deze is nog maffer: Anneke Kloosterman-Van der Sluis wel met voornaam maar haar man ds. J.A. Kloosterman niet...', zo vermeldt hij via het sociale mediaplatform X.
Pastoraal werker G. A. van Ginkel legde eerder via de vragenrubriek van Refoweb.nl uit waarom behoudende dominees niet bij hun voornaam worden genoemd: 'Het gaat niet om het gezag van de dominee, maar om het gezag van het Woord! Omwille van het gezag van het Woord wil ik pleiten voor het vasthouden aan de achternaam. Ook in de pastorale ontmoeting is een zekere pastorale distantie juist nuttig. Of je het gelooft of niet: juist dan - dus bij de gratie van de pastorale distantie - vertellen de mensen de dingen die hen werkelijk bezig houden. Voorwaarde is dan uiteraard wel een klimaat van vertrouwen en oprecht meeleven.'
'Bij een pastoraal bezoek past het om de gezagsrelatie te benadrukken met u en dominee', stelde ds. M. F. van Binnendijk eerder eveneens in de vragenrubriek van Refoweb.nl. 'Bij een congres of boekbespreking kan dat anders liggen. Hoe ligt dat bij leraren, ministers, de burgemeester, de huisarts? Wanneer ze in functie zijn spreek je hen aan met u en meneer of mevrouw. Ook als je hen goed kent. Het is mij in al die 34 jaar dat ik predikant ben nog nooit overkomen dat iemand mij (in functie) aansprak met jij of zich stoorde aan de aanspraak dominee. Omdat er duidelijk besef leeft van het ambt dat een predikant vertegenwoordigt.
Als predikant vertegenwoordig je het ambt van Dienaar van het Woord en ben je dat respect waard. Al zal elke predikant dat respect ook ergens hebben te verdienen en waard(ig) zijn door zijn handel en wandel. Nog eens: gaat het om de persoon zélf of gaat het om Degene die hij vertegenwoordigt? Het is maar net hoe je het bekijkt', zo liet de hervormde predikant uit Stadskanaal weten. Benieuwd naar de volledige reactie van ds. Van Binnendijk? Klik dan hier.
Praatmee