Video: Wat iedere christen zou moeten weten over de Negev-woestijn
De Negev-woestijn is de grootste woestijn van IsraĆ«l. De Negev-woestijn ligt in het zuiden van IsraĆ«l en raakt aan de grens met Egypte. De woestijn wordt in de Bijbel daarom ook wel het āzuiderlandā genoemd (Gen. 24:62).
De Negev is echt een prachtige woestijn met afwisselende landschappen: diepe kraters, stoere wadiās en oneindige zandvlakten. In Negev regent het maar weinig. Vandaar ook de naam. āNegevā betekent in het Hebreeuws letterlijk āde drogeā.
Groeistad
In het noorden van de Negev-woestijn ligt Beƫrsjeva. Beƫrsjeva is een gigantische stad met wolkenkrabbers, een universiteit en zelfs een IKEA.
De bevolking van Israƫl groeit snel. Joden vanuit heel de wereld verhuizen naar het beloofde land. Beƫrsjeva is een van de groeisteden van Israƫl. Er wonen inmiddels meer dan 200.000 mensen. En er is ruimte genoeg voor het bouwen van nog veel meer nieuwe huizen.
Abraham
Hoewel Beƫrsjeva pas de laatste jaren hard is gegroeid, bestaat de stad al heel erg lang. Weet je wie de naamgever is van Beƫrsjeva? Abraham! Daarover kun je meer lezen in Genesis 21.
Abraham heeft een tijd lang in de Negev gewoond. Het is ook de woestijn waarin Hagar en Izak dwaalden op zoek naar water, nadat ze door Abraham waren weggestuurd (Gen. 21:14-21).
Voor een mens zonder water is de Negev-woestijn een verschrikking. Voor een schaapherder die weet waar water te vinden is, is het echter een prima gebied om te zijn. Nog steeds wonen er veel bedoeĆÆenen die leven van hun kudden.
Bekijk de video van De Verkenners:
Bron
Ook de kuddes van Abraham zwierven rond in het noordelijke deel van de Negev-woestijn. Abrahams herders raakten echter in conflict met de schaapherders van koning Abimelech. Nadat deze ruzie is bijgelegd, sluiten Abraham en Abimelech een verbond bij een waterput; Abraham geeft daarbij aan Abimelech zeven lammetjes (Gen. 21:22-34).
De plaats waar Abraham en Abimelech een verbond sluiten, noemen ze heel toepasselijk: BeĆ«rsjeva. Dat kan in het Hebreeuws zowel ābron van de eedā als ābron van de zevenā betekenen. De put net buiten de ātellā van het oude BeĆ«rsjeva is volgens de overlevering de bewuste waterput.
Tell
De tell, de ruĆÆneheuvel, van het Bijbelse BeĆ«rsjeva is ongeveer twintig meter hoog en ligt een aantal kilometers buiten het moderne BeĆ«rsjeva.
Er zijn er in BeĆ«rsjeva bebouwingsrestanten teruggevonden uit verschillende tijden, waaronder bijvoorbeeld het poortgebouw van BeĆ«rsjeva uit de tijd van de koningen van Juda. Naast de poort ligt het poortplein. Over zoān poortplein lees je ook in de Bijbel (zie bijv. 1 Kon. 22:10).
Het poortgebouw en het poortplein vormden in de tijd van de Bijbel het kloppend hart van de stad. Daar werden niet alleen zakengedaan, maar bijvoorbeeld ook politiek bedreven.
In het poortgebouw zie je een bank. Daar zaten vroeger de oudsten van de stad; wij zouden zeggen de rechters. Tegenover de oudsten in de poort verklaarde bijvoorbeeld Boaz dat hij Ruth wilde lossen en met haar wilde trouwen (Ruth 4:1-12).
In Beƫrsjeva zijn ook enorme, eeuwenoude cisternen, wateropslagruimten, teruggevonden. Die liggen onder de stad en zijn in de tijd van de koningen van Israƫl aangelegd om de stad te voorzien van water in tijden van oorlog.
Altaar
En dan is er nog iets bijzonders. In Beƫrsjeva staat een altaar waarop werd geofferd voor afgoden. Het altaar is in Beƫrsjeva teruggevonden. Het altaar was niet meer compleet; de stenen waren gebruikt voor de bouw van de muur van een opslagruimte van de stad.
Archeologen denken dat het altaar stamt uit de tijd van koning Hizkia. Deze koning diende de Heere. Hij gaf opdracht om de altaren af te breken (2 Kron. 31:1). De stenen van het altaar zijn vervolgens hergebruikt voor de bouw van de opslagruimte.
Het altaar herinnert aan ongehoorzaamheid van het volk, maar ook aan de gehoorzaamheid van koning Hizkia. Hij wilde de Heere dienen.
Als er in jouw leven dingen zijn die de Heere niet goed vindt, vraagt dat soms radicale stappen. Dan moeten afgoden soms letterlijk kapotgeslagen worden. Bedenk echter: het belang van een rein geweten voor God is het waard!
Deze informatie is afkomstig uit het informatieblad dat hoort bij deze video van De Verkenners. Klik hier voor meer informatie. De Verkenners is een gezamenlijk initiatief van Steunfonds Israƫl / Isaac da Costa, Stichting Steun Messiasbelijdende Joden en het Centrum voor Israƫlstudies.
Praatmee