Gert-Jan Segers en Paul Schenderling op zoek naar leven van genoeg in nieuwe EO-podcast
Is er een economie zonder groei mogelijk? EO-presentator Hans van der Steeg onderzoekt met oud-politicus Gert-Jan Segers en econoom Paul Schenderling of we op dezelfde voet kunnen doorleven als nu, of dat er grote veranderingen moeten komen in de manier waarop we leven. In vijf afleveringen van de EO-podcast Geld of je leven-is er leven na de groei? spreekt het drietal met gasten als Diederik Samsom, Jesse Frederik en Eva Gouwens. Hier verschijnen de podcastafleveringen.
Een van de grootste dogma’s van de westerse wereld is dat de economie altijd moet groeien. Maar de aarde lijkt uitgeput te raken, het milieu overbelast en de hoeveelheid burn-outs stijgt elk jaar. Volgens econoom Paul Schenderling moeten er grote en rigoureuze veranderingen komen in de manier waarop de mensheid nu leeft om gelukkiger te zijn of te worden. Hierover schreef hij het boek: Er is leven na de groei.
Mooi ideaal
Voormalig politicus Gert-Jan Segers vindt het een mooi ideaal om een economie zonder groei na te streven, maar vraagt zich op basis van zijn Haagse ervaring wel af hoe haalbaar dit is. In zijn persoonlijke leven laat hij zich inspireren door de keuzes van econoom Schenderling, maar een systeemverandering vindt hij een heel grote stap.
Geld of je leven
In het EO-radioprogramma Geld of je leven spreekt presentator Hans van der Steeg op NPO Radio 1 dagelijks over hoe we ons geld uitgeven, waar we ons geld aan verdienen en welk effect deze stromen van geld hebben op onze medemens en de planeet. De economie achter de actualiteit en de actualiteit van de economie staan centraal. Deze zomer gaat hij samen met Gert-Jan Segers en Paul Schenderling op zoek naar vragen die meer over de toekomst van onze economie gaan.
Puntje van de stoel
Van der Steeg is enthousiast over de speciale podcastserie: “In de dagelijkse uitzendingen van Geld of je leven komt het dilemma van economische groei vaak terug. Soms expliciet, een andere keer weer wat meer als onderstroom. Het is dan ook heel fijn om in deze podcast uit te zoeken of het idee van Paul Schenderling werkelijkheid zou kunnen worden. Ik zit zelf op het puntje van m’n stoel bij de zoektocht van Gert-Jan, want dit gaat over zoiets fundamenteels. Het idee van Paul is by far een van de grootste economische veranderingen die we ons kunnen voorstellen. Bij aankopen geldt de regel: als iets te mooi is om waar te zijn, moet je je vingers er niet aan branden. Zou dat hier ook opgaan? Of kan het echt…?”
Afleveringen
Journalist Jesse Frederik is te gast in aflevering 1 die nu online staat. Hij gelooft in groene groei en in de technologie en is fel tegenstander van de gedachte dat de economie niet langer zou moeten groeien.
Alevering 2 gaat over de gevolgen van stoppen met groeien voor ons persoonlijke leven. In deze aflevering geeft Schenderling een inkijkje in de keuzes die hij zelf heeft gemaakt en vertelt Segers hoe hij zich daardoor heeft laten inspireren. Als gast schuift gedragswetenschapper Willemijn Vermeer aan, zij is gespecialiseerd in duurzaam gedrag. Stoppen met groeien heeft consequenties voor het bedrijfsleven, voormalig CEO van Fairphone Eva Gouwens is te gast in aflevering 3 om hierover door te praten. Kan het bedrijfsleven zonder groei?
Is stoppen met groeien betaalbaar? Dat is een belangrijke vraag om de haalbaarheid te onderzoeken. Om hierover door te praten is in de vierde aflevering Volkskrant columnist, voormalig Greenpeace activist en politicus Diederik Samsom te gast.
'Geld of je leven-Is er leven na de groei?' is nu te beluisteren via NPO Luister en alle podcastplatforms.
Praatmee