MAF en Mercy Ships gaan samenwerken voor hulp aan bevolking Madagaskar
De hulporganisaties Mission Aviation Fellowship (MAF) en Mercy Ships gaan samenwerken in Madagaskar. In Toamasina, waar ziekenhuisschip Africa Mercy ligt aangemeerd, richten Mercy Ships en MAF zich op het verlenen van medische zorg en het trainen van medische professionals. MAF vliegt onder andere medische vrijwilligers naar het binnenland voor de screening van patiënten, om vervolgens ook patiënten naar het schip toe te brengen. Mercy Ships heeft als doel om tot eind 2024 minimaal 1.000 operaties mogelijk te maken, naast duizenden tandheelkundige behandelingen en medische trainingen voor honderden lokale zorgprofessionals.
Zorg voor velen onbereikbaar
Het eiland Madagaskar heeft momenteel beperkte toegang tot medische zorg. Slechts 20 procent van de bevolking kan binnen 2 uur de noodzakelijke chirurgische zorg bereiken. Daarbij komt dat 95 procent van de bevolking financieel geruïneerd is als ze een operatie nodig hebben. Met de grote schaarste aan artsen – er is slechts 1 chirurg beschikbaar per 100.000 inwoners – is een chirurgische behandeling voor velen onbereikbaar (bron: BMJ Global Health, WHO).
Samen sterker
De samenwerking van MAF en Mercy Ships is niet voor het eerst. Van 2014 – 2016 werkten de organisaties ook al samen in Madagaskar, en in Liberia werkten MAF en Mercy Ships langdurig samen in het trainen van medische professionals.
Bernard van den Bosch, voormalig MAF Programmadirecteur en Mercy Ships vrijwilliger, momenteel Afrika-directeur bij Mercy Ships: "We gaan vol overtuiging opnieuw de samenwerking met MAF aan, omdat we samen sterker zijn dan alleen. De binnenlanden van Madagaskar zijn moeilijk te bereiken gebieden. MAF is voor ons de sleutel voor toegang hiertoe. Je kunt elkaar als hulporganisaties ‘beconcurreren’, maar uiteindelijk dien je allemaal hetzelfde doel. Hoe waardevol is het om allebei te doen waar je goed in bent en zo samen de bevolking van een land te dienen! Ook voor de toekomst zie ik hier veel kansen, we onderzoeken momenteel de mogelijkheden om intensiever samen te gaan werken."
Bastiaan de Waal, Afrika-directeur bij MAF: "Door Mercy Ships met onze vliegtuigen naar het binnenland van Madagaskar te vervoeren, geven we de bewoners daar toegang tot de medische zorg die ze zo hard nodig hebben. De nood is hoog in deze gebieden, terwijl deze mensen net zo goed recht hebben op zorg. Het doet ons goed dat we op deze manier samen met Mercy Ships iets kunnen betekenen voor deze vaak vergeten groep. Elkaar tot een hand en een voet zijn, dat is waar we toe geroepen zijn."
Verdubbeling van de impact in Afrika
De werkperiode van de Africa Mercy in Madagaskar is de eerste na een grondige renovatie van het schip. In Madagaskar biedt Mercy Ships chirurgische zorg en medische trainingen. Met de Global Mercy actief in Sierra Leone en de Africa Mercy in Madagaskar, hoopt Mercy Ships jaarlijks meer dan 5.000 operaties en meer dan 28.000 tandheelkundige behandelingen uit te voeren, en meer dan 2.800 medische professionals op te leiden.
Over Mission Aviation Fellowship
Vanaf de oprichting in 1945 helpt MAF met vliegtuigen, communicatie, technologie en specialisten onbereikbare plaatsen in de wereld bereikbaar te maken. MAF bedient rond 1.400 hulporganisaties in afgelegen gebieden van de wereld. MAF heeft een vloot van 120 vliegtuigen in 26 landen in Afrika, Azië, Eurazië en Latijns-Amerika. MAF biedt tevens telecommunicatiediensten aan, waaronder satelliet-internettoegang, hoge frequentie radio's en andere draadloze systemen.
MAF Nederland is onderdeel van de internationale organisatie en heeft zelf rond de dertig piloten, monteurs, managers en specialisten uitgezonden.
Over Mercy Ships
Mercy Ships is een internationale medische hulporganisatie die sinds 1978 gratis operaties en andere gezondheidszorg biedt aan mensen waarvoor veilige medische zorg niet beschikbaar is. Jaarlijks overlijden wereldwijd 16.9 miljoen mensen door het gebrek hieraan. Mercy Ships voelt zich geroepen om deze nood te bestrijden, omdat ieder mens recht heeft op medische zorg. De afgelopen drie decennia heeft de organisatie zich volledig gericht op samenwerking met Afrikaanse landen. Mercy Ships werkt samen met partners in de verschillende landen, biedt training aan lokale gezondheidswerkers en ondersteunt de bouw van medische infrastructuur om een blijvende impact te hebben.
Elk jaar dienen meer dan 3.000 vrijwilligers uit meer dan 60 landen aan boord van de twee grootste particuliere ziekenhuisschepen ter wereld, de Africa Mercy® en de Global Mercy™. Mercy Ships heeft kantoren in 16 landen en een Afrika Service Center in Dakar, Senegal.
Praatmee