Schotland wil boetes voor pro-life groepen binnen 200 meter van abortusklinieken en ziekenhuizen
Het Schotse parlement heeft vrijwel unaniem een wetsvoorstel aangenomen om bufferzones in te stellen rondom abortusklinieken en ziekenhuizen. Dat meldt Evangelical Focus. Het wetsvoorstel, genaamd 'Abortion Services' werd met 118 stemmen voor en één stem tegen aangenomen. Deze wet verbiedt protesten en gebedswakes binnen een straal van 200 meter van Schotse abortusfaciliteiten en ziekenhuizen. Overtreders kunnen boetes oplopen tot liefst 10.000 Britse pond.
Gillian Mackay, parlementslid van de Schotse Groene Partij en initiatiefnemer van het wetsvoorstel, was tevreden met de brede steun. “De stemming van vandaag betekent dat een vrouw nooit meer haar waardigheid hoeft te verliezen bij de keuze voor een abortus. Het waarborgt haar recht om dit te doen zonder angst of intimidatie”, verklaarde zij.
Het wetsvoorstel gaat nu naar de tweede fase, waarin parlementaire commissies amendementen zullen voorstellen en bespreken. In de derde fase stemt het hele parlement over de definitieve wetgeving.
Tegenstanders van het wetsvoorstel in Schotland vrezen dat de wetgeving de godsdienstvrijheid kan aantasten en pleiten voor uitzonderingen voor stil gebed in de buurt van abortusklinieken.
“De politie heeft al de bevoegdheid om op te treden tegen misbruik of intimidatie onder de bestaande wetten", benadrukte een woordvoerster van Care for Scotland. Ze wees erop dat “politiegegevens uitwijzen dat pro-life demonstranten zich niet schuldig maken aan het type intimidatie zoals sommige actievoerders beweren”.
Michael Robinson, werkzaam voor de Society for the Protection of Unborn Children (SPUC), noemde het wetsvoorstel "enorm gebrekkig” en zei dat het Schotse parlement “onderdelen van ons privéleven probeert te reguleren, waar de staat niets te zoeken heeft". Robinson: “Parlementsleden hebben ten minste vier bepalingen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens met voeten getreden en hebben gedachtecriminaliteit in de Schotse samenleving geïntroduceerd. Dit is een donkere dag in de geschiedenis van Schotland”, voegde hij eraan toe.
Praatmee