Als we later groot zijn? "Nee, doe iets! Anders gebeurt er nooit iets"
Joost en Anke Gerritsen staan met hun kinderen Joshua en Toby in de startblokken. Klaar om uitgezonden te worden met MAF. Hoe Joost vanuit de brandweerkazerne en Anke vanuit het ziekenhuis op dit punt terechtkwamen? Dat vertellen ze met een stralende lach.
Het is bijna zover. Joost en Anke Gerritsen staan in de startblokken, klaar om uitgezonden te worden. Toch is er geen stress. Met een dampende kop thee in de hand zitten ze ontspannen naast elkaar. Dat ze hier zo relaxed zouden zitten aan de vooravond van zo’n grote stap in hun leven had Anke nooit verwacht: “Nee! Ik was juist een superbang kind.” Als vroeger de brandweer bij hen op de boerderij kwam oefenen, kroop Anke in paniek onder de tafel. Met een dikke koptelefoon op. “En nu ben ik nota bene getrouwd met een brandweerman… dat is toch hilarisch!”
Als ik later groot ben
Waar sommigen als kind al een jongensdroom hadden om piloot te worden, was dit bij Joost niet het geval. “Nee, helemaal niet. Geen droom om de zending in te gaan. Niet om piloot te worden. En Anke ook niet!”, voegt hij er breedlachend aan toe. Als Joost en Anke elkaar leren kennen, hebben ze geen spectaculaire dromen en plannen. Joost werkt bij de beroepsbrandweer in het havengebied van Rotterdam en Anke werkt als psychomotorisch therapeut in het ziekenhuis. Anke is deel van de zendingscommissie van de kerk. En als een reis naar Albanië gepland wordt, gaat Joost mee. “We vonden het heel leuk. Maar het was niet zo dat we dachten, dit gaan we zelf ook doen ‘als we later groot’ zijn.” Maar het onverwachte gebeurt als, weken later, een reclamespotje over Next Destination op Groot Nieuws Radio hun huiskamer binnendringt. Ze kijken elkaar aan, zou het buitenland iets voor ons zijn?
Rondneuzen
Joost en Anke pakken de zoektocht nuchter aan. “We zijn gewoon wat gaan rondneuzen. Bij de GZB, Mercy Ships en dus ook bij MAF. Als één van de vele opties. Heel vrijblijvend.” Anke en Joost onderzoeken verschillende mogelijkheden en geven de voorkeur aan MAF. “Waarom weet ik niet precies. We voelden gewoon een bepaalde klik.” De getuigen van hun bruiloft worden ingeschakeld om als mini-gebedsgroep om Joost en Anke heen te staan. Anke: “We hadden wel door dat we ons helemaal blind konden gaan staren op iets. Dus wilden we mensen om ons heen hebben die voor ons wilden bidden en kritische vragen durfden te stellen.”
Weet je het zeker?
Die kritische vragen, die komen er: weet je zeker dat je dit wilt? Is dit vooral Joost zijn idee of wil jij dit ook echt, Anke? “Soms dachten we, pfff… Zucht! Maar tegelijkertijd was dit precíes waarom we hen gevraagd hadden”, blikken Anke en Joost terug. “Het was goed om met die vragen aan de slag te gaan en ze echt grondig te onderzoeken. En we kregen ook andere reacties. Iemand anders werd zó enthousiast, dat hij later vliegtuigmonteur wil worden!”
Gewoon doen
‘Samen zoeken naar het plan van onze Heer’ stond op hun trouwkaart toen ze in 2019 in het huwelijksbootje stapten. “Grappig, achteraf gezien. Terwijl we toen nog helemaal niet bezig waren met zending.” Dat samen zoeken, doen ze. Anke: “Op de een of andere manier hebben we door dit hele MAF-proces een mega-ontwikkeling doorgemaakt.” Van een bang meisje verandert Anke in een vrouw die vol enthousiasme en vertrouwen het onbekende avontuur tegemoet gaat. “Hoe we er nu in staan, dat hadden we vier jaar geleden echt niet gekund. Het hele proces bij MAF heeft ons veel rijker gemaakt. We werkten aan onszelf: boeken lezen, Alpha-cursus, coaching, in ons huwelijk investeren, persoonlijkheidstesten, technische testen en Joost deed de vliegopleiding. We dachten, laten we het maar gewoon aanpakken. Dat is een supergoed begin voor ons geweest. Gewoon gaan doen. We hebben zo ongeveer alles gedaan wat wij konden doen en dachten, dan mag God zien hoe Hij dat wil gebruiken. Het allereerste gesprek bij MAF, een paar maanden na ons trouwen…”, begint Anke. “…op mijn verjaardag!”, weet Joost zich te herinneren. “…heeft ons in beweging gezet. We zijn blij met MAF als organisatie. We zijn in goede handen en zijn dankbaar voor de manier waarop we begeleid worden.”
Anke en Joost en hun kinderen
Twijfel
Gewoon gaan doen, dat is de insteek van Joost en Anke. Hebben ze dan nooit getwijfeld? “Jawel, we gingen meteen twijfelen!” Joost had zich net ingeschreven voor zijn PPL (Private Pilot License. De eerste stap in de vliegopleiding voor MAF, red.), toen er een brief op de mat viel. Of ze € 21.500 konden neertellen voor de vliegopleiding. “Toen dachten we: vergeet het maar! We hadden het geld gewoon niet. Je moet wel realistisch blijven.” Joost en Anke besluiten mensen om hen heen om raad te vragen. “Mijn broer sprak de legendarische woorden: ‘Als het Gods plan is, is geld geen probleem. Dus het enige wat je uit moet zoeken, is of déze stap Gods plan is.’” Vanaf toen leerden Anke en Joost om stap voor stap te leven. “In Nederland leer je om vijf jaar vooruit te plannen, maar dat doen wij allang niet meer.”
Hoe weet je wat Gods plan is?
“’… of déze stap Gods plan is’, dat zei mijn broer. Dat maakt het behapbaar”, legt Anke uit. “We beseften dat we ergens aan begonnen waarvan we geen idee hadden of het überhaupt ging lukken. Maar we hadden het gevoel dat die eerste stap was wat God van ons vroeg. Dus dat gingen we doen, in vertrouwen dat Hij voor ons zou zorgen. En zo gingen we elke keer een stap vooruit. We pakten alles aan als kans om te groeien. Daardoor deden we dingen die we anders nooit gedaan zouden hebben. Zelfs als we volgende week te horen krijgen dat het ‘m niet gaat worden, dan zouden we dat heel erg balen vinden, maar we zouden het hele traject zo weer doen!”
Hoe leidt God dan?
Joost: “Als het niet Gods stap is, dan merk je dat heel duidelijk. Een soort van onderbuikgevoel als dingen niet kloppen. Maar je moet wel dingen gaan proberen. Zie jezelf als een zeilboot. De Heere God blaast een richting op, maar je moet wel zelf de zeilen hijsen. Dus word zelf actief, dan geef je God de ruimte om te sturen en je te laten merken wat de volgende stap is. Ga sfeerproeven bij het Next Destination evenement, ga op onderzoek bij andere organisaties, ga met mensen praten, bid, vraag advies. Dan zal God echt wel bijsturen.” Het is duidelijk: Anke en Joost zijn een weg ingeslagen en ontdekten stap voor stap hoe God hen leidde. “Elke keer zo’n stapje lijkt niet zo bijzonder, maar nu we terugkijken kunnen we niet meer zeggen dat we hier per ongeluk zijn beland. Dat heeft God echt gedaan.”
Wat bezielt jullie?
Met volle overtuiging zeggen Joost en Anke tegen MAF: “Stuur ons maar daarheen waar niemand heen wil.” Vinden ze het dan nooit meer spannend? “Nou, nu het dichterbij komt, wordt het toch wel een beetje spannend.” Joost en Anke gaan niet alleen, ze nemen hun twee jonge kinderen mee. Weg uit het comfortabele Nederland. Ver bij familie vandaan. Wat bezielt hen om dit te doen? Anke: “Soms weten we dat zelf ook niet, haha! Toch is elke stap een hele bewuste keus geweest.” Joost: “En je geeft de kinderen ook een heleboel kansen. Ze gaan een veel rijker, holistischer wereldbeeld krijgen. Ze zullen de veelkleurigheid van de wereld ontdekken. Veel meer dan dat ze ooit zouden doen wanneer we in Zwartebroek zouden blijven wonen.”
Wereldverbeteraars?
“Joost en Anke gaan de wereld niet redden! Die illusie hebben we niet”, reageert Joost op de vraag wat ze straks op hun nieuwe plek hopen te brengen. Anke: “Ik denk dat we vooral zelf heel veel gaan leren, van andere culturen waar we nu nog geen houtje-touwtje van snappen.” Joost: “Het is niet reëel te denken dat wij wel even een land
gaan veranderen. Wíj gaan niet het verschil maken. Als organisatie, als MAF, misschien wel. Maar dat moet je over een heleboel jaren zien. Wij mogen een paar legosteentjes in het bouwwerk stoppen en dat doen we heel graag!”
Voor die ene
‘Herinner jij je die favoriete leraar nog? Of die verpleegkundige in het ziekenhuis die net dat extra praatje met je maakte? We kennen allemaal die ene persoon die impact had op ons leven. Hoewel het goede soms een druppel op de gloeiende plaat lijkt, geloven wij in díe impact!’, staat pontificaal op de website van Joost en Anke. Ook zij hopen personen te zijn die verschil maken in het leven van de mensen die God op hun pad brengt. Door even een praatje met die ene vrouw te maken. Door het mogelijk te maken dat die ene jongen na een slangenbeet naar het ziekenhuis kan. Joost: “Wij kunnen niet de hele wereld veranderen, maar we kunnen wel impact hebben op het leven van die ene persoon. Dat is wat wij ten diepste willen, dáár zijn waar God ons wil hebben en voor die één of twee mensen in onze omgeving het verschil maken.” Anke: “En het lijkt er verdacht veel op dat dat voorlopig niet in Nederland is.”
Tip van Joost:
Ga rondkijken. Je zit nergens aan vast en kunt daarna altijd ‘nee’ zeggen, dat is ook prima. Maar doe íets! Anders gebeurt er nooit iets.
Wat is jouw volgende bestemming?
Ontdek of werken bij MAF wat voor jou is en misschien wel: jouw Next Destination! In de glossy vind je eerlijke verhalen over leven in het buitenland: de avonturen, de impact die je kunt maken, maar ook de rauwe randjes. Vraag de Next Destination glossy aan via maf.nl/nextdestination!
Praatmee