Als we later groot zijn? "Nee, doe iets! Anders gebeurt er nooit iets"

Gesponsord 2 juni 2024 7 minuten MAF
Joost en Anke - MAF
MAF

Joost en Anke Gerritsen staan met hun kinderen Joshua en Toby in de startblokken. Klaar om uitgezonden te worden met MAF. Hoe Joost vanuit de brandweerkazerne en Anke vanuit het ziekenhuis op dit punt terechtkwamen? Dat vertellen ze met een stralende lach.

Het is bijna zover. Joost en Anke Gerritsen staan in de startblokken, klaar om uitgezonden te worden. Toch is er geen stress. Met een dampende kop thee in de hand zitten ze ontspannen naast elkaar. Dat ze hier zo relaxed zouden zitten aan de vooravond van zo’n grote stap in hun leven had Anke nooit verwacht: “Nee! Ik was juist een superbang kind.” Als vroeger de brandweer bij hen op de boerderij kwam oefenen, kroop Anke in paniek onder de tafel. Met een dikke koptelefoon op. “En nu ben ik nota bene getrouwd met een brandweerman… dat is toch hilarisch!” 

Als ik later groot ben
Waar sommigen als kind al een jongensdroom hadden om piloot te worden, was dit bij Joost niet het geval. “Nee, helemaal niet. Geen droom om de zending in te gaan. Niet om piloot te worden. En Anke ook niet!”, voegt hij er breedlachend aan toe. Als Joost en Anke elkaar leren kennen, hebben ze geen spectaculaire dromen en plannen. Joost werkt bij de beroepsbrandweer in het havengebied van Rotterdam en Anke werkt als psychomotorisch therapeut in het ziekenhuis. Anke is deel van de zendingscommissie van de kerk. En als een reis naar Albanië gepland wordt, gaat Joost mee. “We vonden het heel leuk. Maar het was niet zo dat we dachten, dit gaan we zelf ook doen ‘als we later groot’ zijn.” Maar het onverwachte gebeurt als, weken later, een reclamespotje over Next Destination op Groot Nieuws Radio hun huiskamer binnendringt. Ze kijken elkaar aan, zou het buitenland iets voor ons zijn?

Rondneuzen
Joost en Anke pakken de zoektocht nuchter aan. “We zijn gewoon wat gaan rondneuzen. Bij de GZB, Mercy Ships en dus ook bij MAF. Als één van de vele opties. Heel vrijblijvend.” Anke en Joost onderzoeken verschillende mogelijkheden en geven de voorkeur aan MAF. “Waarom weet ik niet precies. We voelden gewoon een bepaalde klik.” De getuigen van hun bruiloft worden ingeschakeld om als mini-gebedsgroep om Joost en Anke heen te staan. Anke: “We hadden wel door dat we ons helemaal blind konden gaan staren op iets. Dus wilden we mensen om ons heen hebben die voor ons wilden bidden en kritische vragen durfden te stellen.”

“Ik was een superbang kind”


Weet je het zeker?
Die kritische vragen, die komen er: weet je zeker dat je dit wilt? Is dit vooral Joost zijn idee of wil jij dit ook echt, Anke? “Soms dachten we, pfff… Zucht! Maar tegelijkertijd was dit precíes waarom we hen gevraagd hadden”, blikken Anke en Joost terug. “Het was goed om met die vragen aan de slag te gaan en ze echt grondig te onderzoeken. En we kregen ook andere reacties. Iemand anders werd zó enthousiast, dat hij later vliegtuigmonteur wil worden!”

Gewoon doen
‘Samen zoeken naar het plan van onze Heer’ stond op hun trouwkaart toen ze in 2019 in het huwelijksbootje stapten. “Grappig, achteraf gezien. Terwijl we toen nog helemaal niet bezig waren met zending.” Dat samen zoeken, doen ze. Anke: “Op de een of andere manier hebben we door dit hele MAF-proces een mega-ontwikkeling doorgemaakt.” Van een bang meisje verandert Anke in een vrouw die vol enthousiasme en vertrouwen het onbekende avontuur tegemoet gaat. “Hoe we er nu in staan, dat hadden we vier jaar geleden echt niet gekund. Het hele proces bij MAF heeft ons veel rijker gemaakt. We werkten aan onszelf: boeken lezen, Alpha-cursus, coaching, in ons huwelijk investeren, persoonlijkheidstesten, technische testen en Joost deed de vliegopleiding. We dachten, laten we het maar gewoon aanpakken. Dat is een supergoed begin voor ons geweest. Gewoon gaan doen. We hebben zo ongeveer alles gedaan wat wij konden doen en dachten, dan mag God zien hoe Hij dat wil gebruiken. Het allereerste gesprek bij MAF, een paar maanden na ons trouwen…”, begint Anke. “…op mijn verjaardag!”, weet Joost zich te herinneren. “…heeft ons in beweging gezet. We zijn blij met MAF als organisatie. We zijn in goede handen en zijn dankbaar voor de manier waarop we begeleid worden.”


Anke en Joost en hun kinderen

Twijfel
Gewoon gaan doen, dat is de insteek van Joost en Anke. Hebben ze dan nooit getwijfeld? “Jawel, we gingen meteen twijfelen!” Joost had zich net ingeschreven voor zijn PPL (Private Pilot License. De eerste stap in de vliegopleiding voor MAF, red.), toen er een brief op de mat viel. Of ze € 21.500 konden neertellen voor de vliegopleiding. “Toen dachten we: vergeet het maar! We hadden het geld gewoon niet. Je moet wel realistisch blijven.” Joost en Anke besluiten mensen om hen heen om raad te vragen. “Mijn broer sprak de legendarische woorden: ‘Als het Gods plan is, is geld geen probleem. Dus het enige wat je uit moet zoeken, is of déze stap Gods plan is.’” Vanaf toen leerden Anke en Joost om stap voor stap te leven. “In Nederland leer je om vijf jaar vooruit te plannen, maar dat doen wij allang niet meer.”

“Toen die brief kwam, dachten we: vergeet het maar!” 


Hoe weet je wat Gods plan is?
“’… of déze stap Gods plan is’, dat zei mijn broer. Dat maakt het behapbaar”, legt Anke uit. “We beseften dat we ergens aan begonnen waarvan we geen idee hadden of het überhaupt ging lukken. Maar we hadden het gevoel dat die eerste stap was wat God van ons vroeg. Dus dat gingen we doen, in vertrouwen dat Hij voor ons zou zorgen. En zo gingen we elke keer een stap vooruit. We pakten alles aan als kans om te groeien. Daardoor deden we dingen die we anders nooit gedaan zouden hebben. Zelfs als we volgende week te horen krijgen dat het ‘m niet gaat worden, dan zouden we dat heel erg balen vinden, maar we zouden het hele traject zo weer doen!”

Hoe leidt God dan?
Joost: “Als het niet Gods stap is, dan merk je dat heel duidelijk. Een soort van onderbuikgevoel als dingen niet kloppen. Maar je moet wel dingen gaan proberen. Zie jezelf als een zeilboot. De Heere God blaast een richting op, maar je moet wel zelf de zeilen hijsen. Dus word zelf actief, dan geef je God de ruimte om te sturen en je te laten merken wat de volgende stap is. Ga sfeerproeven bij het Next Destination evenement, ga op onderzoek bij andere organisaties, ga met mensen praten, bid, vraag advies. Dan zal God echt wel bijsturen.” Het is duidelijk: Anke en Joost zijn een weg ingeslagen en ontdekten stap voor stap hoe God hen leidde. “Elke keer zo’n stapje lijkt niet zo bijzonder, maar nu we terugkijken kunnen we niet meer zeggen dat we hier per ongeluk zijn beland. Dat heeft God echt gedaan.”

“De Heere God blaast een richting op, maar je moet wel zelf de zeilen hijsen”

Wat bezielt jullie?
Met volle overtuiging zeggen Joost en Anke tegen MAF: “Stuur ons maar daarheen waar niemand heen wil.” Vinden ze het dan nooit meer spannend? “Nou, nu het dichterbij komt, wordt het toch wel een beetje spannend.” Joost en Anke gaan niet alleen, ze nemen hun twee jonge kinderen mee. Weg uit het comfortabele Nederland. Ver bij familie vandaan. Wat bezielt hen om dit te doen? Anke: “Soms weten we dat zelf ook niet, haha! Toch is elke stap een hele bewuste keus geweest.” Joost: “En je geeft de kinderen ook een heleboel kansen. Ze gaan een veel rijker, holistischer wereldbeeld krijgen. Ze zullen de veelkleurigheid van de wereld ontdekken. Veel meer dan dat ze ooit zouden doen wanneer we in Zwartebroek zouden blijven wonen.”

Wereldverbeteraars?
“Joost en Anke gaan de wereld niet redden! Die illusie hebben we niet”, reageert Joost op de vraag wat ze straks op hun nieuwe plek hopen te brengen. Anke: “Ik denk dat we vooral zelf heel veel gaan leren, van andere culturen waar we nu nog geen houtje-touwtje van snappen.” Joost: “Het is niet reëel te denken dat wij wel even een land

gaan veranderen. Wíj gaan niet het verschil maken. Als organisatie, als MAF, misschien wel. Maar dat moet je over een heleboel jaren zien. Wij mogen een paar legosteentjes in het bouwwerk stoppen en dat doen we heel graag!”

Voor die ene
‘Herinner jij je die favoriete leraar nog? Of die verpleegkundige in het ziekenhuis die net dat extra praatje met je maakte? We kennen allemaal die ene persoon die impact had op ons leven. Hoewel het goede soms een druppel op de gloeiende plaat lijkt, geloven wij in díe impact!’, staat pontificaal op de website van Joost en Anke. Ook zij hopen personen te zijn die verschil maken in het leven van de mensen die God op hun pad brengt. Door even een praatje met die ene vrouw te maken. Door het mogelijk te maken dat die ene jongen na een slangenbeet naar het ziekenhuis kan. Joost: “Wij kunnen niet de hele wereld veranderen, maar we kunnen wel impact hebben op het leven van die ene persoon. Dat is wat wij ten diepste willen, dáár zijn waar God ons wil hebben en voor die één of twee mensen in onze omgeving het verschil maken.” Anke: “En het lijkt er verdacht veel op dat dat voorlopig niet in Nederland is.”

Tip van Joost: 
Ga rondkijken. Je zit nergens aan vast en kunt daarna altijd ‘nee’ zeggen, dat is ook prima. Maar doe íets! Anders gebeurt er nooit iets. 

Wat is jouw volgende bestemming?
Ontdek of werken bij MAF wat voor jou is en misschien wel: jouw Next Destination! In de glossy vind je eerlijke verhalen over leven in het buitenland: de avonturen, de impact die je kunt maken, maar ook de rauwe randjes. Vraag de Next Destination glossy aan via maf.nl/nextdestination!

Praatmee

Beluister onze podcast

#369 Ds. Bram Hofland & ds. John de Groot over de hel, eeuwige straf en het laatste oordeel
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

 Proponent L. Schouten
Nieuws

Preekbevoegdheid verleend aan PKN-proponent door Hersteld Hervormde Kerk

Het breed moderamen van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) heeft proponent L. Schouten uit Elspeet per dinsdag preekbevoegdheid toegekend. Dat meldt het kerkverband op haar website. Schouten is al zo’n 35 jaar als proponent actief binnen de voormalige

Willem Lingeman
Video

Echtpaar noemt huwelijk "één groot drama": Willem Lingeman reageert

Bijbelleraar Willem Lingeman reageert in een videoboodschap op een pijnlijke huwelijksgeschiedenis van een echtpaar. Volgens het stel was hun huwelijk “zeker niet Gods wil” en noemt men het “één groot drama”. Inmiddels zijn ze gescheiden en beiden he

Apollinaris Darmawan
Nieuws

Indonesische christen op leeftijd vrijgelaten na jarenlange gevangenisstraf

Na meer dan vier jaar gevangenschap is de christelijke bekeerling Apollinaris Darmawan vrijgelaten uit de Kebon Waru-gevangenis in Indonesië. De man werd in november 2024 vervroegd vrijgelaten, nadat hij meerdere strafverminderingen kreeg. Darmawan z

Indonesische vlag
Nieuws

Honderden moslims protesteren tegen bouw Indonesische kerk

In het Indonesische Kalibaru, een dorp in de stad Depok (West-Java), protesteerden op 5 juli honderden moslims tegen de bouw van een christelijke kerk. Dit gebeurde ondanks dat de kerk alle benodigde vergunningen bezit. Op videobeelden is te zien hoe

Ds. P. den Ouden
Video

Waaraan kun je genade in je hart herkennen? HHK-predikant antwoordt

Waaraan kun je herkennen dat er genade in je hart gekomen is? Op die vraag gaf ds. P. den Ouden in een recente preek antwoord. De HHK-predikant uit Katwijk aan Zee gebruikte in zijn antwoord een citaat van Augustinus. De kerkvader had ooit een briefw

Ann Michelle Lee
Video

Aanbiddingsleidster Ann Michelle Lee aanstaande zondag te zien bij Hour of Power

Aanbiddingsleidster Ann Michelle Lee is aanstaande zondag te gast bij Hour of Power. Ze vertelt daar hoe ze God echt leerde kennen. Ook deelt ze haar droom en boodschap voor de jongere generatie. "Ik wil zoveel mogelijk mensen brengen naar het hart v

Mexico
Nieuws

Mexico: een jaar ontheemd en geen zicht op terugkeer

De maand juli markeert de trieste ‘verjaardag’ van de vlucht van honderden christenen uit hun gemeenschappen in de Mexicaanse deelstaat Chiapas. Ze moesten vrijwel alles achterlaten: hun land, huizen en dieren. Meer dan honderd christenen - van piepj

Arthur Alderliesten
Nieuws

Dolle Mina’s verstoren bijeenkomst Schreeuw om leven: directeur reageert

Afgelopen maandag verstoorden pro-abortus demonstranten een bijeenkomst van Schreeuw om leven in Gouda. De avond was bedoeld om mensen uit de achterban te informeren over het waken bij abortusklinieken. De circa 25 demonstranten - die zich presenteer

Meerartikelen

Syrie
Interview

Syrische christenen houden stand in vijandige omgeving: "God gebruikt de kerk"

"Voor veel mensen wordt de droom van een islamitische staat in Syrië steeds meer werkelijkheid. En daarin is geen plaats voor ongelovigen, zoals christenen." Aan het woord is Ibrahim Lahdo, tot voor kort woonachtig in Syrië. Cvandaag sprak met hem ov

Wilkin van de Kamp
Boekfragment

De wereld kijkt niet naar je preek, maar naar je daden

Tijdens een zendingsreis in Zuid-Afrika kreeg ik onverwacht de gelegenheid om een van de meest gevaarlijke townships in Kaapstad te bezoeken. Kolonel Bazil Vellai, lid van de kerk waar ik te gast was, had ons persoonlijk uitgenodigd om Manenberg - de

Ds. M. van Reenen
Column

Overvolle huizen: spullen verzamelen of schatten in de hemel?

Een verhuizing levert veel op: stress, chaos, drukte, dozen, helpers, een verhuiswagen die de bocht niet kan halen... Maar ook: bezinning. Al die spullen die je uit het ene huis haalt en in het andere weer neerzet, waar komt het vandaan, waar moet he

Kerk van de Heilige Familie
Nieuws

Drie doden bij aanval op katholieke kerk in Gaza: Israël start onderzoek

Bij een aanval op de Kerk van de Heilige Familie in Gaza-stad zijn donderdag drie mensen omgekomen en raakten er meerdere gewond, onder wie de priester van de parochie. De kerk, waar sinds het uitbreken van de oorlog honderden christenen schuilen, we

Jan Pool
Column

Dankbaarheid is geen luxe; het is een manier van leven

Het leven kent zowel prachtige als pijnlijke momenten. Onlangs kreeg ik de sleutel van een prachtige auto, een cadeau van een dierbare vriend voor wie ik al vijftien jaar een mentor mag zijn. Ik ontving hem met tranen van ontroering in mijn ogen. Wat

Josephat Gwajima
Nieuws

Tanzania sluit grote pinksterkerk na kritiek op mensenrechtenschendingen

De Tanzaniaanse overheid heeft de grote protestantse kerk Glory of Christ Tanzania Church gesloten. Reden: een preek waarin voorganger Josephat Gwajima sprak over mensenrechtenschendingen in het land. Zes weken na de sluiting is de kerk nog altijd di

Ds. D. J. Budding
Video

Hervormde predikant wijst op kerken waar het evangelie niet ten volle klinkt

Als je op het volmaakte offer van de Heere Jezus ziet, dan mag je weten dat je zalig wordt. Toch zijn er, met name aan de rechterflank van de reformatorische gezindte, christenen die zich afvragen of zij wel zalig kunnen worden. Die worsteling leidt

Wilkin van de Kamp
Nieuws

Wilkin van de Kamp nodigt je uit om de Plaatsvervanger van Jezus beter te leren kennen

"De Heilige Geest is de Geest van Jezus in jou Die het leven van Jezus in en door jou wil leiden", aldus Wilkin van de Kamp in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God'. De spreker en schrijver nodigt je in deze aflevering - en in de

Päivi Räsänen
Nieuws

Finse politica overweegt om haar kerk te verlaten na jarenlange LHBTI-strijd

De Finse politica Päivi Räsänen overweegt een definitief afscheid van de Evangelisch-Lutherse Kerk van Finland. De aanleiding: de groeiende acceptatie van homorelaties binnen de kerk en het recente besluit van een bisschop om kerken open te stellen v

Naomi Oosterhof
Podcast

Wat houdt ware vriendschap in? Beluister deze podcast

In deze podcastaflevering staat Naomi Oosterhof (foto) stil bij een thema dat ons allemaal raakt: vriendschap. Wat onderscheidt een gewone vriend van een broeder of zuster voor het leven? En hoe kijkt God eigenlijk naar vriendschappen? Naomi neemt je

Groot Letter-uitgave
Persbericht

Bijbelvereniging introduceert Groot Letter Nieuwe Testament (HSV)

Sinds vorige maand is bij de Bijbelvereniging het Nieuwe Testament in Groot Letter-uitgave verkrijgbaar. Deze speciale editie is gedrukt in de Herziene Statenvertaling (HSV) en bedoeld voor mensen die gebaat zijn bij grotere letters, zoals ouderen en

Serhii Burlaka met Oekraïense militairen
Interview

Serhii werkt voor ZOA én is legerpredikant: "Er is een wonder nodig voor Oekraïne"

Als ZOA-medewerker voorziet Serhii Burlaka mensen in de ‘bevrijde gebieden’ rond Cherson (Oekraïne) van voedsel. Maar één week in de maand werkt hij als legerpredikant aan het front. “Ik preek in zo’n week soms maar twee minuten. Het is veel belangri