Predikers met een veel te grote megafoon roepen dat God altijd geneest
Het is weer zover. En het houdt de gemoederen in de kerken van Nederland weer enorm bezig. Predikers die met een veel te grote megafoon roepen dat God altijd geneest. Het christelijk populisme is te herkennen aan een enorme fanbase, een florerend verdienmodel en stil (onzichtbaar) verdriet bij hen voor wie deze belofte van gezondheid en voorspoed helaas niet opgaat.
Paulus schroomt, uit pastorale zorg voor de kwetsbare, niet om de populisten van zijn tijd er flink van langs te geven. In 1 Korinthe 4:8 druipt het cynisme ervan af als hij zegt: Oh joh, maar natuurlijk, je bent al helemaal verzadigd! Het evangelie heeft je nu al helemaal rijk gemaakt! Ja, natuurlijk, God heeft je nu al als koning onder de normale stervelingen uitgedost! Maar dan is het toch wel vreemd dat God mij vergeten is, vind je niet? Want tja, terwijl jij je als een koning gedraagt heeft God mij als apostel de laagste plaats toebedeeld. Hoe kan dat nou? Tot op de dag van vandaag lijd ik honger en dorst, heb ik nauwelijks kleren, ben ik dakloos en moet ik hard zwoegen voor een droge boterham. Dat zou eigenlijk niet moeten kunnen, hè, als God echt van me houdt.
Maar hoe stevig Paulus ook op de inhoud is, zijn bedoelingen zijn liefdevol en puur: ‘Ik schrijf dit niet om u te beschamen, maar wel om u als mijn geliefde (!) kinderen terecht te wijzen.’
Is het niet opmerkelijk dat vanaf het allereerste begin van de christelijke traditie evangelisten opstaan die met veel overredingskracht verkopen dat het evangelie je rijk maakt, gezond maakt en voorspoedig maakt? Maar in de Bijbel zien we deze boodschap nergens als een unique selling point.
Ook het radicale tegenover is niet per se Bijbels, alsof armoede en ziekte moeten worden opgehemeld. Voor beide posities zijn best losse teksten aan te halen, maar dat betekent nog niet dat het Bijbels is. De Bijbelse teneur brengt ons vrijwel altijd in het genuanceerde midden. Paulus zegt zo treffend dat hij met zowel armoede als rijkdom vertrouwd is, maar alles doorstaat door Hem die zijn krachtbron is. In deze lijdenstijd zien we juist dat ook zo treffend bij Jezus, die op de achtergrond van het wereldtoneel, verborgen voor de massa, de weg van de Vader volgde tot in de dood. ‘Mijn spijze is te doen de wil van de Vader’
Ik hoop dat, wat je theologische positie ook is rondom geld, macht en voorspoed, dat het je zal helpen om in bescheidenheid en liefde te volgen in het voetspoor van de Herder. En dat je heel voorzichtig zult omspringen met je noodlijdende medemens, die net als Paulus, de weg van God gaat, temidden van lijden en gebrek.
Olaf ten Napel is werkzaam als spreker, coach en koudetrainer. In het verleden was hij als pastor verbonden aan de VEZ in Zwolle.
Praatmee