cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Prof. dr. Arnold Huijgen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

15 mei 2023 door Prof. dr. Arnold Huijgen

Fusiekerk is reden voor een feestje (maar er is en blijft werk aan de winkel)

De hereniging van twee gereformeerde kerken is reden voor een feestje, maar vooral voor dankbaarheid. Hier en daar klonken in de media (en ook op Cvandaag) zorgen of de nieuwe kerkformatie wel gereformeerd is of zal blijven. Die zorgen zijn ten dele wel te begrijpen, maar dat neemt niet weg dat de samenvoeging van twee kerken die van elkaar waren losgescheurd, reden is tot vreugde.

Een paar jaar na de Tweede Wereldoorlog trouwden mijn oma, Geertje Blokhuis, en mijn opa, Arres Huijgen. Kerkelijk ging zij met hem mee en werd ze van Gereformeerd Vrijgemaakt, Christelijk Gereformeerd. Dat was nogal wat in die tijd. Ze kreeg huisbezoek van vrijgemaakte zijde. Dat werd afgesloten met het lezen van het slot van Psalm 139. Daar bidt de Psalmist: 'Zal ik niet haten die U haten? Ik haat hen met een volkomen haat.' Mijn lieve oma was er zo van overstuur en ook zo lang dat mijn opa zei dat ze dan misschien toch maar terug moest gaan naar de vrijgemaakte kerk. En dat kwam niet omdat mij opa nu zo'n toegeeflijk type was.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Arnold Huijgen
- Crisis in de CGK: Wie de Bijbel anders leest, tast het Schriftgezag niet aan
- Fusiekerk benadert zondigheid baby op andere wijze: wordt de zonde vergoelijkt?
- Tijd voor een langetermijnvisie op corona
- Arnold Huijgen wil niet schieten met bijbelteksten: "Mensen dreigen bijbelmoe te worden"
- SGP-kiezer stemt soms bewust op vrouw: begrijpelijk?
Meer over Arnold Huijgen »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
"Houd alsjeblieft ook rekening met wie veranderingen niet zomaar meemaakt, die vasthoudt aan een standpunt dat je zelf ingewisseld hebt voor een ander. "

Ik denk niet dat het zozeer inwisselen van standpunten is, maar veeleer het niet overnemen van de standpunten van de vorige generatie. 20 jaar en één generatie kan een heel verschil maken. En voor de oudere generatie: wil je vast houden aan je eigen standpunten, of krijgt de generatie na jou de ruimte om op eigen wijze de kerk te vormen?

Zonder die ruimte is je kerk ten dode opgeschreven.