GerGem-ouderling hangt pen aan de wilgen bij Refoweb: "De kerk wordt zwartgemaakt"

De naweeën van de lezing ‘Het evangelie zonder kleine lettertjes’ van dr. G. A. van den Brink worden in de reformatorische gezindte nog altijd gevoeld. Bijna een jaar geleden wees hij op “een groot en wezenlijk probleem in de reformatorische gezindte: een levensgevaarlijke dwaling”. Het leidde tot een briefwisseling op Cvandaag en op Refoweb. Zijn ‘penvriend’ op Refoweb, Jan van den Brink, vindt dat de stroom van vervolgvragen en reacties op Refoweb Gods koninkrijk beschadigen. Om die reden hangt hij zijn pen aan de wilgen. Hij stopt per direct als pannellid van het Refoweb-team.
“Als het gaat om het aanbod van genade is de ene dominee ernstig en de andere predikant wat meer gunnend. Als het alleen een zaak was van karakter of gunning, valt het probleem wel mee. Maar waar ik nu over spreek is veel ernstiger”, stelde Van den Brink tijdens de lezing ‘Het evangelie zonder kleine lettertjes’ van Geloofstoerusting. “Het gaat over waarheid en leugen. We hebben het over een levensgevaarlijke dwaling. Ik zou willen dat het anders was. Ik zeg dit niet omdat ik graag grote woorden gebruik. In onze gereformeerde gezindte klinkt een misleidende boodschap die veel mensen verlamt en vergiftigt.”
Hij vervolgde: “Te veel dominees schetsen dit beeld van het evangelie: God opent het boek van het evangelie, maar straks op de oordeelsdag slaat God met een klap het boek van het evangelie dicht en opent Hij het boek van de uitverkiezing. Dat noem ik nu een evangelie met kleine lettertjes. We hebben allemaal een Zaligmaker nodig, niemand kan zichzelf redden. De enige Zaligmaker die er is, is Jezus. Geloof je dit evangelie? Dan ben je gered. Vertrouw je deze Zaligmaker? Dan is de beslissing voor nu en de eeuwigheid gevallen.”
Bekijk de volledige boodschap van dr. Van den Brink:
Kritische collegapredikanten
Predikanten uit de reformatorische gezindte waren verontwaardigd. “Dominees uit de rechterflank van de reformatorische gezindte zijn geschoffeerd en over één kam geschoren. Dat is verschrikkelijk en mag niet onweersproken blijven”, stelde ds. A. Schultink (GGiN). “Van den Brinks boodschap klinkt klinkt simpel, maar is tegelijk misleidend”, vond ds. G. Clements (GerGem). Ds. A. Verschuure (GerGem) tijdens een dienst: “Met dergelijke lezingen wordt geprobeerd de gedachten van onze jongeren in te nemen. Hierin komt de aloude strijd aan de orde dat de mens wil meedoen in het proces van zalig worden.” “Kennelijk is de prediking van het Evangelie alleen voldoende om het nieuwe leven te verwekken. Dan kunnen we de Wet afschaffen”, merkte ds. O. M. van der Tang (GGiN) op.
Jan van den Brink, in de GerGem in Eindhoven actief als ouderling, was jarenlang actief als pannellid van Refoweb.nl. De website staat bekend als de grootste christelijk-reformatorische jongerensite van Nederland. Op de website kan worden gechat, gepost op het forum en kunnen er vragen gesteld worden aan een team van meer dan 150 deskundigen, onder wie een groot aantal predikanten uit een breed scala aan kerken. Naar aanleiding van de lezing van de HHK-predikant schreef de GerGem-ouderling een open brief aan zijn naamgenoot. “Leugens spreken, dat is toch het eigen werk van de satan? Met deze etikettenplakkerij komen we niet nader tot elkaar”, zo stelde de ouderling.
Toelichting Jan van den Brink
In een toelichting op zijn vertrek als pannellid stelt Jan van den Brink via Refoweb.nl: “Vooraf was afgesproken dat dit bij een eenmalige briefwisseling zou blijven omdat het niet het beleid van Refoweb is om panelleden met elkaar in discussie te laten gaan. Het antwoord van ds. Van den Brink op mijn brief vond ik teleurstellend en ook de vervolgvragen en antwoorden daarop gaven bij mij bepaald geen feest van geestelijke herkenning. Ik heb dat offline in wat e-mail verkeer met ds. Van den Brink en de redactie proberen bespreekbaar te maken, maar het werd mij al snel duidelijk dat de redactie van Refoweb de lijn van ds. Van den Brink volledig wil volgen en volop podium aan hem biedt om zijn gedachten verder toe te lichten en uit te werken. Ik begrijp het beleid van Refoweb, maar in dit geval leidt dit tot een eenzijdige aandacht voor de standpunten van ds. Van den Brink. Ik mis op Refoweb het tegengeluid wat in andere media wel wordt gegeven.”
“Met vrucht en vreugde heb ik nu ruim zes jaar deel uit mogen maken van het panel van Refoweb”, vervolgt Jan van den Brink. “Ik heb mij sterk verbonden gevoeld met en betrokken bij Refoweb en haar vraagstellers. Maar de commotie rond ds. Van den Brink en nu zeker deze column (in de Refoweb-rubriek Dwars, red.) doet voor mij (met pijn in het hart) de deur dicht. Ik kan mij niet langer verbinden aan een vragenrubriek als diezelfde vragenrubriek/dwarsrubriek zo ongecorrigeerd de kerk, onder de bediening waarvan God Zich aan mij bekend gemaakts heeft en waaraan ik mij verbonden weet, blijft zwart maken. Hiermee eindigt dus mijn actieve bijdrage aan Refoweb. Ik zal u missen”, zo stelt hij tegenover het lezerspubliek van Refoweb.
"Ik zoek de eenheid van alle gereformeerde belijders. 80 antwoorden heb ik mogen geven op Refoweb. Ik ben de redactie dankbaar voor het in mij gestelde vertrouwen. In die antwoorden zocht ik bewust naar verwijzingen van andere op Refoweb gegeven antwoorden en keek daarbij niet naar de kerkelijke achtergrond van de panelleden. Ik meen dat ik dus een serieuze poging heb gedaan om mij bovenkerkelijk op te stellen Maar een interkerkelijk platform als Refoweb heeft alleen bestaansrecht als er onderling op een respectvolle wijze met elkaar omgegaan kan worden. Er verschijnen naar mijn mening te veel bijdragen waarin dat respect ontbreekt en dat geeft daarom ook verwarring bij de lezers van Refoweb”, aldus de GerGem-ouderling.
Reactie Refoweb
De redactie van Refoweb betreurt het vertrek van ouderling Jan van den Brink als panellid, reageert redacteur Gert Janssen. “We hebben hem leren kennen als een prettig en aimabel mens”, laat hij weten tegenover Cvandaag. “Op geestelijk terrein ervaren we een innige band. Als het gaat om de praktische invulling van de vragenrubriek en de rubriek Dwars verschillen we van inzicht. Broeder Van den Brink is van mening dat onze redactie zijn naamgenoot uit de HHK een te groot podium geeft. Wij vinden echter dat onze bezoekers het recht hebben om dr. Van den Brink (kritisch) te bevragen.
Vriend Jan heeft ook moeite met enkele van onze pittige columns. Dat mag. Snijden in eigen vlees doet pijn. We vinden het echter te makkelijk om dan de boodschapper de schuld te geven en de gesignaleerde kwaal maar te laten voor wat die is. De column handelde over een theologische uitglijder van een predikant en de richtingenstrijd binnen zijn kerkverband. Dat probleem is een feit en wordt niet veroorzaakt of aangewakkerd door Refoweb, ook niet als we daar een kritische column aan wijden.
We hebben verder gemeend de afscheidsbrief van Jan in z’n geheel en onweersproken te moeten publiceren. We hopen dat zijn eigen kerkelijk orgaan hetzelfde doet. Want Jan kennende is hij moedig genoeg om de flankentwist in eigen kring via zijn kerkblad aan de orde te stellen”, aldus Janssen.
Lees hier de volledige toelichting van ouderling Jan van den Brink naar aanleiding van zijn besluit.
Foto credits: YouTube-kanaal Refoweb
Praatmee