cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Jantine den Uijl-van Loon
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

27 maart 2023 door Hendrina de Graaf

Psycholoog over seksueel misbruik in reformatorische gezindte: "Wij zijn niet beter, maar horen wel beter te weten"

Seksueel misbruik komt overal voor. Maar dat het volgens dit onderzoek net zoveel onder christenen voorkomt als daarbuiten, schokte psycholoog Jantine den Uijl-van Loon (62). "Wij zijn niet beter, maar horen wel beter te weten."

"Weet je waar ik in mijn praktijk regelmatig tegenaan loop? Het zondagmiddagmisbruik. Het speelt specifiek in kerkelijke gezinnen. Mensen die niet naar de kerk gaan, bezoeken op zondag met hun gezin de bioscoop of gaan naar het strand. Maar in kerkelijk Nederland gaan de ouders op zondagmiddag naar bed en is er geen toezicht op de kinderen. En dan vindt het misbruik vanuit, de veel oudere, broer of zus plaats. Ja, ook vrouwen doen het."

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen
Jantine maakte de podcastserie 'Uit de praktijk gegrepen'

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Zeer belangrijk werk wat Jantine mag doen. Vreselijk hoe kinderen voor hun leven verwond worden door seksueel misbruik. Vooral wanneer dit gebeurt vanuit het zgn. veilige nest van het gezin. En moeten leven met een beschadigd zelfbeeld, maar vooral met een beschadigd Godsbeeld. Gods zegen en wijsheid toegebeden.