cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Jos Strengholt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

09 januari 2023 door Jos Strengholt

Je bent niet in staat in je eentje de Bijbel goed te begrijpen

Theologie (wat we geloven) is de weerslag van onze omgang met de Bijbel, maar ook van de cultuur waarvan we deel uitmaken. Het idee dat je je geloof baseert “op de Bijbel alleen” is een illusie. Je kan dat wel denken, maar je vergist je. Je leest immers die Bijbel door de culturele bril die je ophebt en in de context van je eigen omstandigheden. Dat kan niet anders. Ons geloof is voortdurend bezig zich te contextualiseren.

Zelfs als je dezelfde geloofsbelijdenis aanhangt als je voorouders, dan nog is je theologie en je geloof vandaag anders dan dat van je voorouders. Dat is normaal. Misschien gebruik je dezelfde woorden, maar je gevoelens en opvattingen bij die woorden zijn anders dan toen mensen die woorden vroeger gebruikten.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Jos Strengholt
- In pleidooien voor de zaterdag als christelijke feestdag is de waarheid slachtoffer
- Een veelvoorkomend misverstand: in Anglicaanse kerk worden homoparen niet ingezegend
- Lastige Bijbelverzen met Jos Strengholt: Wist Jezus niet wanneer de eindtijd zou komen?
- Lastige Bijbelverzen met Jos Strengholt: Afval der heiligen?
- Lastige Bijbelverzen met Jos Strengholt: Wilde God Mozes doden?
Meer over Jos Strengholt »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De Bijbel is ons fundament en we hebben de Heilige Geest nodig om de Bijbel goed te verstaan En we kunnen niet zonder de andere gelovigen. Ik denk aan Ef. 3: 17 t/m 19: "Geworteld en gegrond in de liefde, zult gij dan samen met alle heiligen, in staat zijn te vatten, hoe groot de breedte en lengte en hoogte en diepte is, en te kennen de liefde van Christus, die de kennis te boven gaat, opdat gij vervuld wordt tot alle volheid Gods".