cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Johan Verweij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

30 november 2022 door Patrick Simons

Johan onderging conversietherapie en leefde 7 jaar als hetero: "Ik liep helemaal vast"

Johan Verweij is nog maar een tiener als hij krachtig laat bidden of de ‘homoseksuele geest’ hem mag verlaten. Het werkt, zo denkt hij. Zeven jaar lang leeft hij als hetero en bestraft hij homoseksuele gevoelens in Jezus’ naam. Maar dan raakt hij steeds verder in de knoop tot het moment dat hij voor zichzelf nog maar twee keuzes ziet: zelfmoord of zijn wie hij is. Verweij, die over LHBTI’ers in de kerk het boek ‘Breekbaar roze’ schreef, vertelt tegenover Cvandaag zijn verhaal.

Een jaar of 17 is Johan als hij tot de conclusie komt dat conversietherapie de oplossing voor hem is. “Ik groeide op in de Gereformeerde Bond binnen de Hervormde Kerk (PKN) en dat is toch een beetje een gesloten gemeenschap. Als je dan ontdekt dat je anders bent, ga je toch op zoek naar manieren om erbij te horen. Ik wilde mezelf helemaal niet anders voelen. Bovendien hoorde ik in de kerk dat er een oordeel rustte op wie ik was. Dat voel je en dat draag je mee als tiener. In de boekenkast van mijn vader vond ik een boek van de Amerikaanse psychotherapeut Leanne Payne over homoseksualiteit. Ze schreef ook over ‘genezing’ van de homoseksueel. Ik was een oprechte gelovige en zoekende naar wie ik was en hoe ik met God wilde leven. Ik zag dat boek als een antwoord op mijn problematiek en dacht dat dit de oplossing was.”

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Homoseksualiteit
- 5 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten accepteren
- John was een gewilde spreker in christelijk Nederland; totdat hij homo bleek te zijn
- 7 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten afwijzen
- Christen en homo: het leidde bij Johan tot een posttraumatische stressstoornis
- Omgaan met homogevoelens: vijf verschuivingen in onze manier van denken
Meer over Homoseksualiteit »

Klik hier voor meer informatie over ‘Breekbaar Roze’

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

“Eigenlijk kijk ik er liever helemaal niet op terug. Ik beleef dat als verdriet en rouw om zeven verloren jaren waarin ik niet mezelf was.”

Johan, het zijn géén verloren jaren!

Dat zijn de jaren, die ik geworsteld heb, ook niet. Want DANK ZIJ die moeilijke jaren – van bidden, Bijbellezen en gesprekken voeren, van doodlopende verkeringen met meisjes en…van teleurstelling in God – kon ik later GOD ZIJ DANK in pastorale zin veel meer voor anderen betekenen. En ook jij zult het zien!