cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dr. Gert van Klinken
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

29 november 2022 door Jeffrey Schipper

Dr. Gert van Klinken wijst op cruciale rol van kerken: "Jodenhaat is niet een soort noodlot"

In 2020 beleed de PKN schuld voor haar nalatige houding ten opzichte van Joden tijdens de Holocaust. Scriba René de Reuver sprak dat jaar tijdens de Kristallnachtherdenking namens de PKN een schuldbelijdenis uit. Dr. Gert van Klinken, universitair docent kerkgeschiedenis aan de PThU, hield maandag een lezing over de nieuwe relatie van de kerk met het jodendom vanaf 1946 en wat nodig is voor het onderlinge gesprek tussen christenen en Joden. “Jodenhaat is niet een soort noodlot”, maakt Van Klinken duidelijk op de landelijke dag van Stichting Platform Appel Kerk & Israël.

Van Klinken geeft aan het begin van zijn lezing aan dat een algemene schuldbelijdenis in zijn ogen niet genoeg is. “Antisemitisme heeft in de Nederlandse geschiedenis heel duidelijk theologische wortels, onder meer gestoeld op de gedachte dat de Joden Christus zouden hebben vermoord.” Hij wijst ook op een andere kant, om te voorkomen dat protestantse christenen een anti-Joods stempel krijgen opgeplakt. “In de zeventiende eeuw is in protestants Nederland een veilige plek voor Joden gecreëerd. En ondanks het feit dat de Joodse gemeenschap politiek en maatschappelijk tot het sociaaldemocratische en liberale blok behoorden, kregen ze tijdens de Tweede Wereldoorlog steun uit onverwachte hoek. De onderduikadressen waren uit andere milieus afkomstig, waaronder veel protestantse gezinnen.”

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen
Lees hier meer over Stichting Platform Appel Kerk & Israël

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Geen enkele reactie op dit artikel dit keer? Vreemd! Blijkbaar weten we als kerk én als christenen niet goed raad met deze beschuldigingen. Kan het misschien zijn omdat het te dicht bij huis komt en het teveel onszelf raakt?

't En zijn de Joden niet, Heer' Jesu, die U kruisten (Revius).