cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
David van der Meulen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

24 november 2022 door David van der Meulen

Hoe Matthijs van Nieuwkerk ook ons als christenen een spiegel voorhoudt

In de week dat Matthijs van Nieuwkerk wordt ontmaskerd, als een heethoofd die zijn redactie tiranniseert en vernedert, komt in mijn hoofd de scene boven waar Rutger Bregman bij De Wereld Draait Door zit. Aan tafel vertelt Bregman over zijn boek De Meeste Mensen Deugen.

Als je het fragment terugkijkt, zie je Matthijs stralen als Rutger spreekt. Van Nieuwkerk ontvangt dankbaar de woorden van Bregman dat hij echt OK is. Dat je niet cynisch moet denken dat mensen in wezen slecht zijn. Maar dat je het goede in de mens moet zien en dat moet trainen. En met dat je naar Matthijs kijkt en je verwondert hoe sympathiek hij eigenlijk toch is, probeer je je in je hoofd voor te stellen dat hij een half uur daarvoor zijn redactieleden afzeek, de grond in boorde en dreigde. Hoe zit het nou: Deugen mensen? Deugt Matthijs van Nieuwkerk nou wel of niet?

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De modedwaasheid vormt wel het ongevaarlijke massale verschijnsel, dat in ieder geval niet zo tot het gevaarlijke en misdadige kan leiden als de ,,Massenkopflosigkeit" b. v. op het gebied van godsdienst, politiek, media en nationalisme. Zo kan binnen een entiteit zich een ontwikkeling voordoen, van een vonk die een stad in brand zet. Matthijs van Nieuwkerk is mogelijk met zijn kwaliteitsverantwoordelijk leiderschap in de val gelopen van een ontstaan collectief met blijvende oppositie in het vaandel! Dat kan maar zo ontstaan,