cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Herman van Wijngaarden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

21 september 2022 door Patrick Simons

Herman van Wijngaarden: "Sluit vriendschappen met iemand van ander geslacht niet uit"

Kun je als christen bevriend zijn met een niet-christen? En is het verstandig om als getrouwd man of vrouw een vriendschap te onderhouden met iemand van het andere geslacht? Lastige vragen waar veel christenen zich al over gebogen hebben. In zijn boek ‘Leven als vrienden’ ontwijkt Herman van Wijngaarden deze vragen niet. We spraken met hem over het onderwerp en deze vragen en maakten er een driedelige serie van. Vandaag het tweede deel: “Ik sluit geen vriendschap met iemand om hem of haar tot geloof te brengen.”

Sommige alleenstaanden vinden het ingewikkeld om vriendschappen aan te gaan, al helemaal met personen op wie ze verliefd op kunnen worden. Van Wijngaarden stelt echter dat dit geen reden moet zijn om je tegen te laten houden: “Ik denk dat we dat risico gewoon moeten nemen dat we verliefd kunnen worden. Dat geldt overigens voor zowel hetero’s als homo’s. Natuurlijk is het voor een hetero in dat geval vaak eenvoudiger, althans wanneer de ander ook alleenstaand is en de gevoelens wederzijds zijn. Als homoseksueel is het een stuk lastiger. Maar toch vind ik dat we er ons niet door moeten laten tegenhouden. Ik herinner me dat Wesley Hill schreef: ‘We hebben een kerk nodig waarin mensen niet gaan flippen als een homo verliefd op ze wordt.’ Dat kun je ook toepassen op hetero’s. Laten we vooral niet te angstvallig omgaan met vriendschappen omdat we bang zijn dat er andere gevoelens spelen.”

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Herman van Wijngaarden
- Herman van Wijngaarden: "Ik ben homo én ik doe homo, alleen tot een bepaalde grens"
- Drie misverstanden over seks die je wellicht nog nooit gehoord hebt
- Herman van Wijngaarden schrijft open brief aan single homo's: "Men begrijpt ons niet meer en wíl ons niet meer begrijpen"
- Eerlijk gesprek over homoseksualiteit op refoscholen is bijna niet meer mogelijk
- "In het Nieuwe Testament heeft Jezus het meer over geld dan over seksualiteit"
Meer over Herman van Wijngaarden »

Leven als vrienden
- Herman van Wijngaarden: "Vriendschap is een grotere levensbehoefte dan het huwelijk"
Meer over Leven als vrienden »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

a
Beste Herman van Wijngaarden, U praat goed wat God kwaad noemt. Dat de wereld deze prakijken doen is mij niet vreemd, maar dat u dit als Christen goedpraat vind ik veel erger.

Vind u dat vreemd dat veel { christen } mensen huiverig zijn van deze praktijken ? Pappa houd er een vriend op na en mamma een vriendin die dan op elkaar verliefd kunnen worden. Beseft u niet dat wij een arglistig hart hebben en het vlees zwak is ! Paulus noemt dit "zondigen op de genade " Laten we strijden tegen de begeerlijkheden en niet toegeven ! arie groen !