cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Jan van den Bosch
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

18 januari 2022 door Jan van den Bosch

Ik stond met een dood kindje in mijn handen

23 jaar was ik. Net mijn studie journalistiek afgerond en ik mocht in opdracht van de EO samen met een team van de NOS naar het grensgebied van Tsjaad en Soedan. Er was daar een enorme hongersnood door langdurige droogte. Wat ik daar zag, hoorde en voelde, heeft de rest van mijn leven gemarkeerd. Terwijl ik letterlijk de dood om me heen zag en zelfs in mijn handen had, deed ik God een belofte. Het zou zo mooi zijn als nóg meer Nederlandse christenen helpen om die belofte te vervullen.

Nadat we met het vliegtuig in Ndjamena landden, werden we door een auto van het Rode Kruis naar het gebied gereden waar de situatie heel schrijnend was. Ik wist niet wat ik zag toen we daar aankwamen. Ieder detail kan ik me tot op de dag van vandaag voor de geest halen. Er stond een klein gebouwtje met een zinken dak. Rondom het gebouw heen lagen allemaal zakken. ‘Wat gek’, dacht ik nog. Toen we dichterbij kwamen, bleken het geen zakken te zijn maar mensen. En toen we vervolgens nog dichterbij kwamen, zag ik dat de meeste van die mensen niet meer bewogen. Ze waren gestorven. Uit pure wanhoop naar die post gekomen voor voedsel. De aanwezige zendeling had geholpen wat hij kon, maar op een gegeven moment was alles op.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Opinie
- Wel of niet vaccineren? Zeven lessen om over na te denken
- Wel of niet vaccineren: wat zou Jezus hebben aangeraden?
- Iedereen zou lid (geweest) moeten zijn van de GerGem!
- Wat als kerkbezoek in Nederland strafbaar wordt?
- Niet-gevaccineerden dreigen de zondebokken van de samenleving te worden
Meer over Opinie »

Jan van den Bosch
- Ik haat Poetin om zijn wreedheid (maar God is genadig)
- Het heilig verklaren van Israël door christenen gaat mij te ver
- Ben ik een racende renmeester of een reizende rentmeester?
- Mijn bijzondere en persoonlijke herinneringen aan Anne van der Bijl
Meer over Jan van den Bosch »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Indrukwekkend. Hoe een ervaring je leven blijvend kan veranderen. De oproep om bewust om te gaan met voedsel en verspilling tegen te gaan (maar ook matiging i.h.a.) is terecht en vindt hopelijk al brede instemming en navolging. Het is tegelijk een waardevolle, aanvullende variant op het sponsoren van kinderen (gezinnen).