cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Pieter J. Lalleman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

25 november 2021 door Pieter J. Lalleman

De profeten waren geen toekomstvoorspellers

Mijn vrouw Hetty heeft jarenlang lesgegeven over de profeten van het Oude Testament. Eens had ze een cursus afgerond waarin Jeremia en Amos centraal stonden, toen een student haar vroeg: ‘Maar wanneer gaan we het nou hebben over de profetieën?’ Deze man wilde horen wat de Bijbel zegt over ‘het einde der tijden’ en meende nog steeds dat dit de belangrijkste inhoud van de profetische boeken is. Een pijnlijk misverstand voor een goede docent als Hetty!

Wat zijn eigenlijk precies de profetische boeken in de Bijbel? Volgens de Joodse indeling van de Schrift zijn dat in de eerste plaats de zogenoemde Vroege Profeten: Jozua, Richteren (NBV Rechters), Samuel en Koningen. Israël ziet deze boeken als profetische boeken omdat de schrijvers niet zomaar historische feiten vertellen. Nee, zij schrijven de geschiedenis van Gods volk in een profetisch perspectief, dat wil zeggen vanuit de vraag wat de wil van God was en of de mensen zich daaraan hielden. De overige profetische boeken in het Oude Testament worden de Late Profeten of de Schriftprofeten genoemd; dit zijn de ‘grote’ profeten Jesaja, Jeremia en Ezechiël en de twaalf ‘kleine’ profeten Hosea tot en met Maleachi. In het Nieuwe Testament is Openbaring een
profetisch boek.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Misverstanden over de Bijbel
- Het Bijbelboek Openbaring gaat niet alleen over de toekomst
- Niet alles in de Bijbel is letterlijk het Woord van God
- Paulus wil niet dat vrouwen zwijgen in de kerk
- De Bijbel heeft geen humor? Dat is een misverstand
- Schrijft de apostel Paulus dat alle mensen worden gered?
Meer over Misverstanden over de Bijbel »

Klik hier om het boek van Pieter J. Lalleman te bestellen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De profeten van het OT hebben geprofeteerd over het doel dat God in de 'NT-periode' heeft met de gemeente van Jezus Christus, namelijk het bereiken van de volmaaktheid, dit is immers het 'einddoel van ons geloof'. Hun profetieën bestaan uit vergelijkingen, waarbij het geestelijke wordt verklaard uit het natuurlijke, net zoals Jezus dat deed en wij ook kunnen zien bij het boek Openbaring. Zelfs engelen verlangen ernaar deze profetieën te begrijpen; zouden er ook christenen zijn die zich hierin verdiepen? Zie ook 1 Petr. 1:9-12.