cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Piet van Midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

08 oktober 2021 door Piet van Midden

Door een kanarie wist ik waarom ik dominee ben geworden

Een Kinderboekenweek en dan beginnen met een taalfout… ‘Worden wat je wil’. ‘Je wil...’ het doet zeer aan mijn ogen, maar er is stellig een neerlandicus die mij gaat vertellen dat ‘Worden wat je wil’ goed Nederlands is, spreektaal. Voor mij hoort het in de categorie ‘hun zeggen’. De Kinderboekenweek wil kinderen nu juist aan het lezen krijgen, vooral om de jonge generaties fatsoenlijk Nederlands aan te leren. Het is geen kinderpráátweek. Nu maar hopen dat de boeken zelf beter Nederlands bevatten.

‘Worden wat je wilt…’ is op zichzelf een leuk thema. Kinderen dromen van morgen. Het overvalt me vaak hoe weinig volwassen mensen nog zoiets als een visioen hebben. Ze draaien hun rondjes en dat is het dan. Vroeg of laat hapert het een of ander en dan was men aan het laatste rondje toe. Ik zie het overal, vooral bij leeftijdgenoten: ze hebben alles al een keer gezien en maken zich niet meer druk. Hoe kun je in vredesnaam een ander enthousiasmeren als elk enthousiasme je in de benen is gezakt! En enthousiasmeren is toch je eerste taak als leraar, opvoeder, dominee of alle drie tegelijk. Ik heb een leraar Nederlands gehad die zijn klas gek maakte voor zijn vak. Zo’n leraar moet je met goud behangen.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Piet van Midden
- Wat zou Jezus vandaag de dag in Oekraïne gedaan hebben?
- Lees maar, er staat niet wat er staat
- Bij mij geen plaats voor de herberg deze Kerst
- Door corona is het mogelijk om de Hebreeuwse Bijbel beter te begrijpen
- Een EU-commissaris is met gevaarlijke onzin bezig
Meer over Piet van Midden »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Heerlijk die luimige stukje van Piet. Vind dat hij erg leuk schrijf…