cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dwight Martin
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 augustus 2021 door Patrick Goede

Dwight Martin plant kerken in Thailand: "Sinds 2016 zijn er 900 kerken bijgekomen"

In Thailand komen steeds meer inwoners tot geloof in Jezus Christus. Zo deelde zendeling Marten Visser de afgelopen jaren foto's van massale doopbijeenkomsten in het land. CIP.nl sprak met zijn collega-zendeling Dwight Martin, die veel bekeerde Thai heeft mogen dopen, over het belang van de huiskerken in Thailand. "Als wij naar dorpen gaan brengen we geen religie maar Jezus", zegt Martin.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Dwight Martin is geboren en getogen in Thailand als zoon van een Amerikaans zendelingenechtpaar. Jarenlang verzamelde hij data voor Thaise christenen om hen een idee te geven van de status van de christelijke gemeente in het land. Vanaf 2016 bestudeerde hij het land ook op lokaal niveau door gegevens van dorpen te verzamelen. Hij kwam tot een schokkende ontdekking.

Martin vertelt: “Het beeld was op het begin niet bepaald rooskleurig te noemen. 73 procent van de subdistricten in het land hadden nog geen christelijke vertegenwoordiging. Op lokaal niveau was het nog erger, in 94 procent van de dorpen in Thailand was geen enkele kerk aanwezig. We moesten iets doen. Ik wist toen nog niet wat er stond te gebeuren: Een beweging van God zonder invloed van buitenaf, zonder bemoeienis vanuit het Westen. Er was simpelweg een man die geraakt werd door Gods Geest met een visie voor Thailand. De Heer bracht mij met hem in contact en hij wilde Thaise kerken planten. Zijn beweging was net begonnen en ik vertelde hem over alle dorpen in Thailand die nog niet bereikt waren met het evangelie. Het klikte gelijk en de puzzelstukjes vielen op z'n plaats. Vanaf toen zijn er veel nieuwe kerken gestart.”

"We hebben nu zo’n 6000 kerken in Thailand en als we nieuwe gemeenten stichten doen we dat in de buurt van andere kerken."

Hoeveel zijn het er nu?
“We hebben nu zo’n 6000 kerken in Thailand en als we nieuwe gemeenten stichten doen we dat in de buurt van andere kerken. We planten ze bovenop elkaar. Vroeger gingen zendelingen gelijk naar de meest afgelegen plekken van Thailand om daar mensen over Jezus te vertellen. Maar ze gingen daardoor voorbij aan de gewone burgers. Ze negeerden de meerderheid om de minderheden te bereiken.”

Wat is het voordeel van jullie benadering?
“Als wij naar dorpen gaan brengen we geen religie maar Jezus. Als je met het scheppingsverhaal aan komt zetten dan geloven maar weinigen dat omdat ze al hun eigen scheppingsverhaal hebben. Wij zeggen simpelweg: ‘Heb je een probleem in je leven? Dan kan Jezus je helpen.’ We vragen hen om twee of drie dingen bij Jezus te brengen en in Hem te geloven. Ze geloven daar al in allerlei goden dus dat maakt het makkelijker. Zo was er bijvoorbeeld een gezette vrouw die graag een nieuwe televisie wilde. Ze bad er voor maar werd in plaats daarvan bevrijd van haar alcoholverslaving. Ze vertelde aan iedereen dat ze nu geen drank meer kocht en van het overgebleven geld een tv aan kon schaffen!

We brengen hen Jezus en binnen 48 uur beginnen we hen te discipelen. We bezoeken ze opnieuw en leren hen hoe ze moeten bidden. Simpele gebeden voor het eten en kindergebeden. Dat hebben ze ook nodig want het zijn in die zin ook nog kinderen, geestelijke baby's. Vervolgens komen we een week later terug en dan vertellen we wie Jezus is, dat Hij de Schepper van hemel en aarde is. Weer een week later vertellen we over het probleem van de zondeval. Maar heel langzaam, stap voor stap. Binnen zes maanden zijn ze op deze manier in staat om anderen over het evangelie te vertellen. Het geeft hen een goed fundament. Dit vindt plaats binnen huiskerken, een veilige plek om nieuwgeboren christenen op te voeden.”

U bent van de statistieken, hoe tonen de cijfers aan dat deze manier van evangeliseren het beste werkt?
“Normaal gesproken blijven er van honderd bekeerlingen in een Westerse kerk slechts 1 tot 5 procent behouden voor de kerk. Bij ons is dat 54 procent. 40 procent laat zich dopen. We dwingen niemand om zich te laten dopen. Mensen kunnen ook gewoon naar de tempel blijven gaan als ze dat willen en hun hindoeïstische afgodsbeelden met zich meenemen. Wat wij doen is hen discipelen en dan vertelt de Heilige Geest hen op een dag dat ze die afgodsbeelden niet meer nodig hebben en niet meer naar de tempel hoeven. De Heilige Geest overtuigt van zonden.”

"Binnen zes maanden zijn ze op deze manier in staat om anderen over het evangelie te vertellen. Het geeft hen een goed fundament."

Wat zijn de uitdagingen in een multireligieus land als Thailand voor christenen?
“De Westerse manier van evangeliseren werkt dus niet. Je moet de taal ook goed kunnen spreken, wat in mijn geval gelukkig geen probleem is. Maar als je niet begrijpt hoe de Thai leven kun je hen ook niet bereiken. Eén van onze kerkplanters, geloof het of niet, leidt nog steeds het gebed in een boeddhistische tempel. Hij is zelf geen boeddhist maar een kerkplanter!"

Oh? Tot wie bidt hij dan?
“Hij bidt daar niet, hij mompelt gewoon wat woorden. De mensen hier weten ook niet precies wat ze bidden. Het is ook geen Thais. Maar hij gaat er wel mee stoppen en wil niet dat het dorp waar hij vandaan komt teleurgesteld raakt. Ze weten wel dat hij christen is overigens.”

Is de groei in Thailand van het aantal christenen echt te zien als een opwekking?
“Onze kerkplanters zijn zo blij en dankbaar dat ze Jezus hebben ontvangen. Zij gaan elke dag naar nieuwe dorpen om mensen van Gods liefde te vertellen. Als je dat elke dag doet komen er velen tot geloof. We hebben nu 500 mensen die dit doen. Als dataverzamelaar heb ik al hun gegevens. Zonder die data geloven mensen het niet en daarmee kan ik bewijzen wat hier gaande is. Als het gaat om wel of geen opwekking: in de afgelopen vier jaar hebben we 900 nieuwe kerken geplant. Het is de bedoeling om dit jaar 800 nieuwe kerken te planten.”

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen