cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Piet van Midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

28 mei 2021 door Piet van Midden

Ondanks Jodenhaat en kerkelijk gepruttel in de marge is Gods koninkrijk nabij

‘Kom tot inkeer! Want het Koninkrijk van de hemel is nabij!’ Het zijn woorden van Johannes de Doper die Jezus later overneemt. Daarmee is het allemaal begonnen. Jezus heeft niet over de kerk gepreekt, of die gesticht. Hij was ook niet de eerste christen. Lees het boek van Henk Bakker, ‘Jezus. Reconstructie en revisie.’ Daar word je in elk geval wijzer van. 

Maar het Koninkrijk is niet zo nabij als Johannes hoopte. Ik word vooral somber als ik de wereld om me heen zie. Dat krijg ik er met mooie Pinksterliederen niet uitgezongen. De levensgevaarlijke verschuivingen die China en Rusland veroorzaken, de vernietiging van de natuur, dwazen die aan wapens werken waarmee je complete werelden voorgoed vernietigt. Machthebbers die spelen met levens van miljoenen. Antisemitisme dat ondergronds enorm is uitgedijd. Een paar zinnetjes uit het dagboek van opperrabbijn Jacobs. Ik volg zijn dagboeken hier en raad een ieder aan dat ook te doen. Hij schrijft op 25 mei: ‘Maar los hiervan: Eeuwen Europees Jodendom moet aanwezig blijven, ik laat het schip niet zinken! Ik voel de emotie weer opkomen, terwijl ik dit schrijf. En dan lees ik ook nog dat Kaag en Rutte onenigheid hadden over… Israël! Voeg daar dan nog aan toe dat vijf PKN-predikanten menen vergiffenis te moeten vragen aan de Palestijnen omdat ze het hebben toegelaten dat Joden naar Israël zijn verhuisd na de Holocaust.'

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Piet van Midden
- Wat zou Jezus vandaag de dag in Oekraïne gedaan hebben?
- Lees maar, er staat niet wat er staat
- Bij mij geen plaats voor de herberg deze Kerst
- Door corona is het mogelijk om de Hebreeuwse Bijbel beter te begrijpen
- Een EU-commissaris is met gevaarlijke onzin bezig
Meer over Piet van Midden »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

g
Jezus heeft niet over de kerk gepreekt. uiteraard niet want dat was een verborgenheid (van de tijden der eeuwen verzwegen) die aan Paulus geopenbaard is rom 11:25 rom 16:25 1kor.2:7 Ef.1:9 ib. 3:3 3:9 Kol.1:27 ib.2:2 4:3 En het koninkrijk Gods was weldegelijk nabij, echter, hand. 28:28 Het zij u dan bekend, dat de zaligheid Gods den heidenen gezonden is, en dezelve zullen horen.