cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Carla dik-faber
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 augustus 2020 door Redactie

ChristenUnie reageert op ophef na weglopen Kamerleden bij cruciale stemming

Eerder deze week vond het coronadebat plaats, waarvoor de Tweede Kamer werd teruggeroepen van haar reces. De aandacht ging echter vooral uit naar wat er gebeurde toen er hoofdelijk gestemd moest worden over een salarisverhoging van zorgpersoneel. Kamerleden van coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie renden het Kamergebouw uit om ervoor te zorgen dat het minimum aantal Kamerleden niet aanwezig was om te kunnen stemmen. De ChristenUnie heeft gereageerd op de ophef die hierop ontstond. 

Al meerdere keren was er de aflopen maanden gestemd over een salarisverhoging voor zorgpersoneel. Iedere keer opnieuw werd dit voorstel tegengehouden door de coalitiepartijen. PVV diende nu opnieuw een motie van die strekking in. Toen de stemmen staakten, vroeg Geert Wilders vervolgens om een hoofdelijke stemming. Omdat niet iedereen aanwezig was, besloten leden van de coalitiepartijen vervolgens om het gebouw van de Tweede Kamer te verlaten. Dit was onderling afgesproken, zo bleek later. Op die manier werd het minimum aantal benodigde aanwezige Kamerleden niet bereikt en kon er niet gestemd worden. Leden van de oppositie reageerden furieus en noemden de gang van zaken ondemocratisch. De ChristenUnie vertelt in een uitgebreide verklaring nu echter dat de zaken volgens hen toch iets anders liggen.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Politiek
- Coronadebat: ChristenUnie steunt nieuwe maatregelen, SGP blijft zeer kritisch
- Achterban ChristenUnie vindt dat 'klimaat' hoogste prioriteit moet krijgen bij onderhandelingen
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
- Kees van der Staaij messcherp tijdens formatiedebat: "Dit is toch gewoon poppenkast?"
- Historisch moment voor SGP in strijd voor éénverdieners: 'Prachtige mijlpaal'
Meer over Politiek »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

N
Helemaal mee eens, Ronald. D. Star en HML Vergoessen. Ik ben in de overweging om op Kees vd Staaij te stemmen bij de e.k. verkiezingen. En mijn lidmaatschap van de CU op te zeggen. Werkelijk onder de maat.