cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

06 juli 2020 door Willem J. Ouweneel

Nog eens tien veelvoorkomende theologische dwalingen in christelijk Nederland

Mijn column van drie weken geleden, over tien dwaalleringen die in Nederland de ronde doen, heeft zoals verwacht nogal wat losgemaakt. Sommige mensen waren gekwetst omdat ik hun opvatting als een ‘dwaallering’ afdeed. Waarom? Ik voel mij ook niet gekwetst als anderen mijn opvattingen als ‘dwaalleringen’ afdoen. We moeten elkaar toch onze meningen durven zeggen? Andere lezers waren verbaasd dat ik niet sommige ándere (in hun ogen) ‘dwalingen’ had aangepakt. Waarom weer niet eens tekeergegaan tegen de rooms-katholieken!? Nou, misschien wel omdat katholieken, als het om de persoon van Christus en de Drie-eenheid gaat, vaak veel orthodoxer zijn dan veel protestanten.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Willem Ouweneel
- Wat kunnen evangelischen van de traditionele kerken leren?
- GerGem-predikanten bekritiseren aloude verzoeningsleer (maar vergeten in de spiegel te kijken)
- De rijkdom van de Psalmen: denk aan Israël en er gaat een wereld voor je open
- Waarom ik als niet-gereformeerde wél blij ben met de Dordtse Leerregels
- Slavernij in de Bijbel: een excuus voor het tot slaaf maken van zwarten?
Meer over Willem Ouweneel »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Punt 10 heeft anders wel een hoop Bijbelse onderbouwing. Daarbij is het opvallend dat we de gehele apostolische geloofsbelijdenis letterlijk belijden, maar het nedergedaald ter helle ineens vergeestelijken (inclusief alle bijbehorende teksten). Juist de letterlijke opvatting geeft veel meer betekenis aan het lijden en sterven van Jezus en het credo dat "Jezus de dood heeft overwonnen". En dat vergeestelijken is juist één van de meest voorkomende dwalingen. De protestantse theologie heeft ook niet echt een andere visie op dit onderwerp.