cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
jan pool
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

30 januari 2020 door Patrick Simons

Jan Pool werd als tiener seksueel misbruikt: "Drank en vrouwen waren mijn pijnstillers"

Jan Pool is een bekend gezicht in christelijk Nederland. Hij schreef tal van boeken, is voorganger en begeleid ook nog eens andere voorgangers. Deze week gaf hij een uniek inkijkje in zijn leven. In gesprek met Andries Knevel voor zijn tv-programma Andries vertelt Pool namelijk dat zijn leven voor zijn bekering vooral draaide om drank en veel relaties. Heel veel. Totdat God ingreep. “Ik bleef als aan de grond genageld staan naast mijn bed en hoorde alleen deze woorden: leegte in mijn leven. Jezus nodig.”

Hoewel Pool vertelt in een liefdevol gezin te zijn opgegroeid, waren er wel problemen. “Mijn vader heeft twee oorlogen meegemaakt en dat leverde trauma’s op. Hij drukte dat weg. Hij was een lieve maar stille man die mij nooit bevestigde of zei dat hij van me hield of trots op me was. Mijn moeder was het tegenovergestelde. Zij was juist heel beschermend. Dan krijg je dus een heel onzeker jongetje. Daar heb ik heel lang last van gehad. Ik ben enorm verlegen geweest. Ik kreeg vroeger al een kleur als de juffrouw mijn naam noemde. Dat bleef ook nadrukkelijk aanwezig toen ik groter was. Behalve als ik drank ophad. Dan had ik er geen last van. Ik was dan de gevierde jongen en had een vlotte babbel. Maar zonder drank was ik heel verlegen.”

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Levensverhalen
- De vrouw van Jan-Kees pleegde zelfmoord: "Haar uitvaart was op de geboortedag van onze overleden dochter"
- Jan-Kees organiseerde een dankdienst voor de genezing van zijn dochter: "Een week later kregen we dramatisch nieuws"
- Ds. A. Kort: "De Heere sprak tot mij in een voetbalstadion"
- Het bekeringswonder van Urker koster Luut: "Ik walgde als ik een psalm hoorde en wilde niets met Jezus te maken hebben"
- Paul Blokhuis verloor zijn dochter: "Hoe kan het dat een kind van 18 ermee stopt en iemand van 93 moet wachten op de dood?"
Meer over Levensverhalen »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Bedankt Jan voor het delen van je verhaal en het is herkenbaar. Voor weer anderen is het opnieuw een verhaal waar ze weinig mee kunnen omdat ze al heel lang wachten op een bekeringservaring. Maar zoals je schrijft, het gebeurt en het is heel reëel. Maar ervaring of niet, het geloof is de basis en de hemel is verheugd over een ieder die zich tot Hem keert.