cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
gebedsgenezing
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

21 januari 2020 door Romee Boots

Bidden voor zieken door de ogen van de wetenschap: sluit gebedsgenezing het menselijke verstand uit?

Genezingsclaims na gebedsgenezing worden zelden tot nooit bewezen door (erkende) medici. Door de vele claims van genezingen, maar het gebrek aan bewijsmateriaal wordt gebedsgenezing dan ook vaak afgedaan als onecht. Hoe wordt er vanuit de wetenschap gekeken naar gebedsgenezing?

Met de documentaire Miracles for Sale (2011) nam de Britse illusionist Derren Brown de proef op de som. Hij leidt duikinstructeur Nathan op tot gebedsgenezer, die de artiestennaam James Collins krijgt. ‘James Collins’ leert van illusionist Derren Brown alle psychologische kneepjes van het vak: hoe je mensen in trance kunt brengen, hen massaal kunt enthousiasmeren en kunt ontroeren. Ook leert hij ‘James Collins’ hoe je wonderen kunt verrichten, zonder bovennatuurlijke krachten te gebruiken.

Op die manier laat de documentaire zien dat bidden voor mensen een sterk lichamelijk effect heeft op personen waarvoor gebeden wordt. Zo ‘bidt’ evangelist James Collins voor een man die veel pijn heeft in zijn rug na een auto-ongeluk. Na het gebed kan de man zowaar zijn tenen aanraken: iets dat hij eerder niet kon. En de pijn? ‘It’s just gone!’ verzucht de man enthousiast. Een andere man die continu pijn heeft aan had been, kan na het gebed weer lopen en springen, en spreekt hij van ‘A tingling feeling’ in zijn been. Ook alle andere mensen die ‘gebed’ ontvangen van James Collins zeggen dat ze zijn genezen.Maar was er écht sprake van genezing? Volgens Brown niet: door mensen regelmatig te vertellen dat de pijn zal verdwijnen en na het gebed verdwenen zal zijn, worden hun verwachtingen daarop ingesteld. Vervolgens handelt ook het lichaam naar deze verwachtingen. Dit placebo-effect zorgt ervoor dat mensen de pijn tijdelijk niet voelen.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Gebedsgenezing
- Martin Koornstra baalt na halve genezing op Urk: "Ik bied mijn excuses aan"
- Simon Ekkelboom gelooft niet meer in zijn eigen wonderbaarlijke genezing
- Was de genezing van Albert uit Urk echt een "onvoorstelbaar wonder"?
- Martin Koornstra ziet dat zijn dochter niet geneest: "Als vader kan ik niet 21 jaar lang bidden om een wonder"
- Wilkin van de Kamp over waarom God lijden toelaat en niet alle zieken genezen
Meer over Gebedsgenezing »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ongetwijfeld komen placebo-effecten voor en spelen verwachtingspatronen een rol bij gebedsgenezing, maar wat nu in samenkomsten aan echte wonderen gebeurt is te zien als een opstap naar wat Jezus bedoelde toen Hij zei dat Zijn volgelingen grotere werken zouden doen als Hij (Joh. 14:12). En Zijn wonderen waren echt! En ALS christenen vol zijn van de Heilige Geest zullen ook zij wonderen gaan doen (Marc. 16:17 en 18).