cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

16 november 2018 door Jeffrey Schipper

Wat moeten evangelische christenen met de Dordtse Synode?

In deze column hebben we het over de vierhonderdjarige herdenking van de Synode van Dordrecht. Dit was een nationale vergadering van de Nederduits Gereformeerde Kerk (na 1816 de Nederlands Hervormde Kerk geheten), plus vertegenwoordigers van diverse buitenlandse gereformeerde kerken. De voertalen waren Frans en Latijn. Het is ongetwijfeld de belangrijkste internationale bijeenkomst geweest die het calvinisme ooit gekend heeft. Opvallend genoeg was het niet de kerk zelf die de Synode belegde, maar de landelijke overheid: de Staten-Generaal van de Verenigde Nederlanden.

De Synode begon op 13 november 1618 met een openingsdienst in de Grote Kerk van Dordrecht; de laatste bijeenkomst was op 9 mei 1619. Verreweg de meeste bijeenkomsten werden gehouden in een bovenzaal van de Kloveniersdoelen, een gebouwencomplex op de hoek van de Stek en de Doelstraat, waar plaatselijke schutters op doelen schoten met een klover (een musketgeweer). Helaas bestaat het complex sinds 1857 niet meer (schande over de liberale regenten van toen!); slechts een bord aan een nieuwe muur herinnert aan de plek. De dichter C. W. van Rije protesteerde al: ‘Groet voor het laatst dit puin, dat m’ aan uw oog vertoont! Eerlang zal het geslacht aan later Naneef toonen: “Eertijds heeft Godes Kerk, haar zetel hier gewoond!” Nou ja, de zetel van Gods Kerk stond toen in Dordrecht!? Rome aan de Kil?

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Willem Ouweneel
- GerGem-predikanten bekritiseren aloude verzoeningsleer (maar vergeten in de spiegel te kijken)
- De rijkdom van de Psalmen: denk aan Israël en er gaat een wereld voor je open
- Waarom ik als niet-gereformeerde wél blij ben met de Dordtse Leerregels
- Slavernij in de Bijbel: een excuus voor het tot slaaf maken van zwarten?
- Snelgroeiende stichting legt typisch eigentijdse dwaling bloot: het welvaartsevangelie
Meer over Willem Ouweneel »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Heel mooi verwoord, Willem

Van harte mee eens! Laat het mysterie staan. De Bijbel leert inderdaad beide kanten en het is niet aan ons deze twee in een menselijke redenering in overeenstemming met elkaar te brengen. We danken God voor Zijn onuitsprekelijke goedheid en genade en streven tegelijkertijd naar de heiliging.