cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Katie Vlaardingerbroek
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

Auteur: Jeffrey Schipper

Waarom christenen de evangelische beweging verlaten

De laatste jaren zijn er in ons land veel bloeiende evangelische gemeenten ontstaan. Maar er is ook een andere kant. Katie Vlaardingerbroek wijst op een toenemende groep christenen die het geloof niet langer handen en voeten kan geven in de evangelische traditie. “Omdat God te lief en geloven te simplistisch is gemaakt, is er te weinig plek voor pijn, frustraties en woede.”

Katie groeide op in een achterstandswijk in Den Haag. Haar vader Matthijs startte daar een nieuwe christelijke geloofsgemeenschap. “Van huis uit heb ik een eenzijdig godsbeeld meegekregen: geloven is simpel en logisch; Jezus staat altijd voor mij klaar en Zijn aanwezigheid kan ik ervaren. In de loop der jaren heb ik ontdekt dat deze evangelische beloftes voor mij niet in vervulling kwamen. Sterker nog, het geloof is juist niet simpel. En als evangelisch kind hoorde ik altijd dat God onvoorwaardelijk van mensen hield, maar in de praktijk leek Hij alleen van je te houden als je je hart aan Jezus gaf. Het idee dat geloven altijd fijn is, werkt ook niet in het echte leven. En als dat begint te schuren denken veel mensen – waaronder ik – dat ze niet gelovig zijn of kunnen zijn. Maar sla de Bijbel maar eens met vers perspectief open. Dan lees je ook over een God die er op het ene moment wel is en op het andere moment afwezig is. En als God er wél is, doet Hij dat ook nog eens op een heel onverwachte manier.”

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Evangelische beweging
- Deze dominees zien veel kerkgangers vertrekken naar Mozaiek033: "Soms zijn we jaloers op ze"
- Waarom christenen overstappen van traditionele naar evangelische kerken
- Evangelische golf treft de BibleBelt: "Traditionele kerken gaan klap op klap krijgen"
- De evangelische beweging is geen dwaling
- Hoe de evangelische beweging aan het veranderen is
Meer over Evangelische beweging »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Misschien ben ik kortzichtig, maar om wat draait het nu feitelijk? Moet mijn ego gevoed worden? Of zoeken we in alle ernst naar wat Gods wil is voor ons leven? Dat begint denk ik vanuit je verbintenis met de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Geloven in wat Hij doet en wij vanuit dat innerlijk besef de dingen doen waarvan we weten dat God die van ons vraagt. Gods verlangen, dat gestalte krijgt in Zijn lichaam de Gemeente. Maar hoe vaak zijn wij zelf daarin een belemmering? Ik steek mijn hand in eigen boezem.